Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Филмови о новинарима на фестивалу Beldocs
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

08. 05. 2019.

Аутор: В. Н. Извор: УНС

Филмови о новинарима на фестивалу Beldocs

На овогодишњем Међународном фестивалу документарног филма Beldocs, који почиње данас и траје до 15. маја, међу 120 филмова биће приказана и два документараца о новинарима.

Још један дан живота (Another Day of Life) Раула де ла Фуентеа и Демијена Ненова је прича о тромесечном путовању познатог пољског новинара Капушцинског кроз последње бојиште Хладног рата – Анголу.

Документарни филм Нерешени случај Хамаршелд (Cold Case Hammarskjöld) прати данског новинара, редитеља и провокатора Мадса Бругера на путу до истине о мистериозној смрти некадашњег Генералног секретара УН Дага Хамаршелда.

На 12. Beldocs фестивалу биће приказано и неколико филмова различитих тематика који би могли интересовати новинаре.

У документарном филму И даље снимамо (Still Recording) два млада љубитеља филма оспособљававају сиријску локалну радио станицу и студио за снимање и узимају камеру да би забележили све што могу пре него што једног дана и њих не сними камера..

Филм домаћих аутора Саре Марковић и Николе Драговића На црној листи (The Blacklisted) прати догађаје са маргина кинеског самита у Београду 2014, када је полиција киднаповала групу активиста за људска права из земаља ЕУ, и поставља питање шта бива кад просечног човека прогласе за државног непријатеља?

Упознати Горбачова (Meeting Gorbachev) приказује отворене разговоре редитеља Вернера Херзога са бившим совјетским шефом државе и једним од кључних политичара 20. века.

„За Михаила Горбачова ово је први пут да је икада дозволио да га испитује уметник који отворено тражи да чује нешто друго у односу на оно што би професионални новинари желели да извуку из њега“, наводи се у опису филма.

Документарац Дечак рата (Boy of War) прати осамнаестогодишњег дечака Артиома који има само једну жељу - да иде у рат и да се бори за своју домовину Украјину – зато се облачи у камуфлажу, гледа ратне клипове на интернету, а у слободно време вежба сцене окршаја са својим пријатељима...

Фестивал укључује и посебан програм филмова и панел дискусија са еминентним стручњацима на теме правосуђа, правичности и правде под називом Лавиринти правде.

Целокупну селекцију по категоријама можете погледати на следећем линку: https://beldocs.rs/kategorije/

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси