Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Искуство фоторепортера Гунића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

15. 09. 2008.

Искуство фоторепортера Гунића

Писмо Светозара Гунића, новинара-фоторепортера из Зрењанина

Поједини власници медија убијају новинарску професију и богате се закидајући где год стигну поготово од новинара-фоторепортера чије фотографије плаћају као рибљу конзерву.

Лист "Зрењанин" преузели су приватници који су сада газде. Један од задужених за новине је Срђан Вучуревић, бизнисмен из Новог Сада. Као дугогодишњи новинар и фоторепортер, пошто сам из Зрењанина, сарађујем и са листом Зрењанин, објављујући ексклузивне фотографије. Ту сам драгоцен пошто газде немају пара да плате фоторепортера који би имао своју плату, задатке, обавезе, норму...

Та сарадња траје дуги низ година. Због сарадње и комуникације са колегама издржавао сам са малим хонорарима, али свему има крај. Док је директор био господин Бјелогрлић, који је ценио новинаре и новинарство, за моје ангажовање је плаћао и до 2о.ооо динара, што је био солидан хонора. Доласком нових газда хонорар се смањио на педесетак еура (у динарима) месечно, без обзира колики је допринос. Када сам у једном месецу имао четрдесетак објављених фотографија хонорар ми је плаћен 5.6оо динара. Када се подели то би било стотинак и нешто динара фотографија.

Још је и то било за газде много, па су рекле скуп си!!! Од понедељка мене нема у редакцији, не занимају ме тих пет хиљада динара и не желим да неуки и грамзиви „дођоши“ (мислим новајлије у професији) понижавају новинарску професију. По закону о ауторским правима зна се колико се плаћа фотографија, текст, али ко данас признаје закон!

Наравно, једном од власника, Срђану Вучуревићу, сам послао поруку да за тако низак хонорар висе нећу да радим, да ниста није лично, али да омаловажава новинарску професију и да му то уопште не служи за рекламу. Назвао ме је на мобилни и рекао шта то њега брига и да га боли к.... што је хонорар пет хиљада. Нисам му дозволио да више вређа. Прекинуо сам „газди“ везу. То је газда, Срђан Вучуревић, један од власника листа „Зрењанин“.

Поздрав,

Светозар Гунић, новинар и фоторепортер из Зрењанина

10. 09. 2008

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси