Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Три новинарске анегдоте чика Љубе Ненадовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

05. 02. 2009.

Три новинарске анегдоте чика Љубе Ненадовића


Пре и после цензуре

-Да имам вешта цртача насликао бих лепу девојку из Шумадије очешљану, обучену, накићену онако као кад се иде на сабор и доле бих записао: "Шумадинка пре цензуре!". После бих насликао ту исту девојку, само рашчупану, ровашена уха, одсечена носа, одрте сукње и још нешто горе... То бих потписао: "Шумадинка после цензуре". Читатељи нека кажу која је лепша. 

*** 

Другом приликом, власти су питале чика Љубу Ненадовића, издавача и уредника "Шумадинке", како је смео да се усуди да превари звонара у цркви да звони онда када је "Шумадинка" била "узапћена" од цензуре. - Ви знате - одговорио је чика Љуба - да је црква у Топчидеру начињена за богомољу и њена звона дигнута су на звонару да звоне људима, а Ц. Николић, пошто је довео у Топчидер швајцарске краве, наредио је да се свакад у подне звони у звона: кад треба јавити краве на пландиште. Како тај господин сме звонити кравама, тако сам и ја платио да се звони за душу мојој "Шумадинци".  

***  

- Да сам умео чувати "Шумадинку", много бих боље прошао. Али, ја хоћу да путујем, хоћу сит да се нагледам просвећенога света и тако ја своју "Шумадинку" оставих. А док сам ја њу издавао имао сам свакад две чарапе пуне новаца. У једну сам чарапу остављао паре из Београда, а у другу оне из Србије и других места. Обе су биле готово свакад пуне, а данас обе висе.

Б. Ж.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси