Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Програм о истраживачком новинарству од суботе на Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

03. 09. 2020.

Извор: УНС

Програм о истраживачком новинарству од суботе на Н1

У оквиру међународног фестивала документарног филма Белдокс под називом „И као Интегритет“, који ће бити одржан од 3. до 10. септембра у Београду, на телевизији Н1 биће приказани филмови и дебате о истраживачком новинарству.

- 5. септембар у 20 сати филм Never Happened – 82’ (Није се десило). Следи панел, у 22.30 часова под називом „Истраживачко новинарство у југоисточној Европи: Истина или изазов“.

Филм редитељке Барборе Березњакове дешава се у малој европској земљи, у којој је киднапован син председника. Пронађен је у Аустрији, претучен и у несвести.

Истрага води до највиших политичких кругова - самог премијера. Оскар Ф, сведок отмице, прекинуо је ћутање и сведочио истражитељу, због чега је морао да напусти земљу. Његове преостале везе са отаџбином били су његов најбољи пријатељ Робо Р. и млади новинар Петер Т. Неколико месеци касније, Робо је убијен у експлозији аутомобила.

- 6. септембар у 20 сати филм Bellingcat: Truth in a Post-Truth World – 53' (Белингкет: Истина у свету пост-истине). После филма, у 21 час планиран је панел Будућност колаборативног и грађанског новинарства у ери отворених података”.

Филм прати револуционарни успон колектива сачињеног од „грађана истраживачких новинараˮ, познатог као Белингкет, групе онлајн истраживача посвећених откривању истине непробојних вести из целог света – од катастрофе МХ17, преко Сиријског грађанског рата, до мистериозног тровања руског шпијуна у Великој Британији. Из свог дома у Лестеру, де факто лидер Елиот и његов тим трагача за истином стављају новине, мреже и владе на велика искушења.

- 7. септембар у 20 сати филм Radio Silence - 77' (Радијска тишина). У 22.30 сати најављен је панел под називом „Није време да се ћути: Борба против насиља над женама новинаркама“.

Кармен Аристеги, главни глас независног новинарства у Мексику, због политичког притиска и под лажним изговорима марта 2015. године отпуштена је са својим тимом из радио-станице MBS. Сутрадан, више од 200.000 људи демонстрира и потписује петицију којом се позива на њен повратак у етар и крај цензуре. Упркос овој изузетној мобилизацији, станица не попушта.

- 10. септембар у 20 сати филм XY Chelsea - 92'

Овај филм прати Челси Менинг у тренутку када после седам година излази из затвора и започиње нови живот. Истовремено се суочава са последицама своје прошлости – одавањем поверљивих информација због чега је била у затвору и ненамерно стеченом славом од најозлоглашенијих узбуњивача на свету. Приказана је и њена транзиција у жену, какву је одувек знала да јесте.

Организатори фестивала објаснили су да ће сложена стварност истраживачког новинарства у подељеном свету бити анализирана кроз ове три панел дискусије са стручњацима из Србије и региона, као и страним гостима и протагонистима филмова који стоје иза ових истраживачких прича.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

04.09.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 12:05

Трагови новца

Ко финансира овај програм?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси