Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Гулану уручено признање „Дародавница“ за књигу о спасавању села и државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

12. 06. 2020.

Извор: УНС

Гулану уручено признање „Дародавница“ за књигу о спасавању села и државе

Новосадском новинару, публицисти и члану УНС-а Браниславу Гулану уручена је награда „Дародавница“ за књигу „Руралне средине у Србији – спасавање села и државе“, која је објављена после пет деценија његовог истраживања ове области, у Гроцкој. Ова награда је највише признање за ауторски рад Друштва за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца.

На уручењу награде Гулан је, осврћући се на награђену књигу, казао да је „држава после седам деценија уништавања задругарства и запостављања села коначно схватила да је дошло време да се и овом проблему укаже дужна пажња“.

„Не због тих области, већ због себе саме, односно владања у времену које долази. Стање је такво да ће од 4.700 села у Србији чак 1.200 нестати за деценију и по. Остаће само споменици селима, ако буде имао ко да их сагради“, рекао је он.

Гулану је награду „Дародавница“ уручио академик Раденко Круљ, који је био члан жирија која је одлучивала о добитнику признања.

Директор фестивала „Моје село у причама и песмама за 2019. годину“ др Милутин Матић, на којем је Гулану додељена награда, на уручењу је рекао да је на конкурсу за најбоља књижевна остварења о селу у Србији учествовало 86 аутора са око 150 радова.

Иначе, „Руралне средине у Србији – спасавање села и државе“ објављена је после пет деценија новинарског и публицистичко-истраживачког рада Гулана о овај области. Као новинар "Борбе" и „Вечерњих новости“ увидео је да и теме о селу могу да пронађу место у медијима, иако „није било похвално бити ‘сељачки новинар’“.

У уводнику књиге наводи се да је Гулан „овом темом почео да се бави када је, као дете, одлазио у Босну и Херцеговину, у Босанску Крупу и село Хашане, родно место његове мајке“. „Долазио је и наш рођак, покојни Бранко Ћопић, код кога сам одлазио у Београд, и који ме је надахнуо да, када одрастем, пишем о селу“, стоји у књизи.

Бранислав Гулан добитник је УНС-ове награде „Златни клас“ 1990. и 1995, као и награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе 2016. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси