Насловна  |  Бележница  |  Новинарске анегдоте  |  Оливети и компјутер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарске анегдоте

12. 07. 2017.

Оливети и компјутер

Док је боравио у Њујорку двојица пријатеља су дуго убеђивала Момчила Мому Капора (1937 - 2010) да пређе на писање на компјутеру износећи све предности ове справе.

Били су то дописник Политике Кира Симић (1932 - 2006) и, касније, уредник у НИН-у и професор на Харварду Влада Петрић.

На крају су га увели у једну собу, показали му како се то ради и оставили га самог са компјутером. Вратили су се после сат времена и затекли Капора како поднимљен пиљи у екран не написавши ни ретка.

„Шта то радиш?“, упиташе га.

“Чекам да почне серија на Другом програму“, одговорио је Момо, због чега су га пријатељи прогласили непоправљивим дивљаком.

Али, кроз недељу дана у студио у коме је Момо сликао, утрча као без душе Влада Петрић!

„Шта је било?“

Компјутер му украо сто педесет страна текста књиге о филму на коме је радио годинама. Носио га је код лекара за вирусе – није вредело!

„Видиш, Владо“, рекао му је Капор, „кад нисам задовољан оним што пишем, извучем страницу из машине, изгужвам је и бацим у корпу за отпатке. Али, ако ми се учини да jе била добра, извадим је, исправим дланом и поново прекуцам! Никакав вирус не може да покрaде моју стару Оливети!“

На основу текста Мома Капора “Писати за НИН “, објављеног у НИН-у 22. јуна 2015, приредила В. А.


У рубрици Новинарске анегдоте УНС објављује духовите новинарске приче о колегама, о јавним личностима, смешним, инспиративним, чудним ситуацијама у којима су се налазили. Новинарске досетке. Испричајте нам причу о новинарима којих више нема, а упамћени су по пошалицама. Поделите са нама Ваше вицкасте успомене. Новинарске анегдоте уређује колегиница Весна Арсенић. Своје анегдоте, које ћемо објављивати средом и петком, можете слати на varsenic7@gmail.com.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

14.08.

2017.

Марко [нерегистровани] у 22:23

Страх од технике или ?

Ова прича спада у опште теме о наводном страху од технике. Момо Капор, ако је, заиста, испричао причу о писаћој машини Оливети, добро је искористио нашу склоност да се плашимо сваке промене. Чуди ме што Капор није заговарао писање гушчјим, или, макар, наливпером. Или што у Америку није путовао бродом, по два месеца у једниом правцу, већ је летео авионом и то класом у којој се служи добар виски.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси