Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Медијске књиге  |  Џулијан Асанж - неауторизована аутобиографија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијске књиге

18. 09. 2012.

Џулијан Асанж - неауторизована аутобиографија

Albion Books је издавач сведочанства једне од најинтригантнијих личности данашњице – Џулијана Асанжа, оснивача и главног уредника Викиликса.

Иако на самом крају Асанж није ауторизовао ову аутобиографију јер је сматра превише личном, они који су је прочитали се слажу да у потпуности одсликава свог аутора – да је страствена, провокативна и да показује јасан став.

Без обзира да ли се слажу са Асанжом или не и без обзира како оцењују ову аутобиографију, критичари се слажу да је ова прича далеко од краја.

Аутор: Џулијан Асанж

Година издавања: 2012.
346 стр.
ИСБН: 978-86-89237-00-9

…Ово је прича о особи која ће временом обавити одређени посао. Посао који ће утицати на свет. Али, прича не почиње с тим послом: посао почиње причом. То је разлог зашто сам морао да вас вратим у дивљину свог раног детињства, зато што смо обоје – мој рад и ја – почели у тим савршеним пропланцима незнања.

Када сам напунио шеснаест година, сео сам за свој компјутер и почео све остало да остављам за собом. Сада су ту били компјутерски столови, старе чарапе, хрпе компјутерских дискета и начети сендвичи. Компјутер и ја били смо једно: ноћу смо кретали у потрагу за новим. Следећа животна фаза, која је укључивала разбијање кодова и хаковање, показаће се као права веза са будућношћу којој смо се надали. Ускоро сам лутао унутар компјутера, у унутрашњој мрежи у којој су стотине хиљада компјутера живели у узајамној синхронизацији, а ту сам био и ја, који сам покушавао да мислим на језику самих компјутера.

Нови живот се разбуктао у мени, али и у другима које сам упознавао успут. Верујем да је моје лице зрачило плавом светлошћу, у спаваћој соби наше последње куће, усред дрвећа, док се сјај неког сасвим новог открића ширио дубоко у ноћ. Изгледало је као да и сама праведност може живети с оне стране жмиркавог курсора. (…)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси