Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Жељко Марковић - „У епицентру"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

04. 04. 2017.

Извор: УНС

Жељко Марковић - „У епицентру"

Новинар, писац и члан УНС-а Жељко Марковић објавио је књигу „У епицентру”.

У књизи се налазе Марковићеве репортаже, путописи и други текстови који су објављени у  новосадском „Дневнику”, „Гласу Омладине” , „Ставу” и другим југословенким листовима у периоду од 1982. до 1991. године.

„У многим својим репортажама настојао сам да будем учесник, па сам се тако 1985. године симболично спуштао са спелеолозима у једну од најдубљих јама у Европи изнад Жабљака. Покривао сам за новосадски ’Дневник’ током осамдесетих година значајне догађаје у региону, био сам често у епицентру, а са мном су много пута били и фоторепортери ’Дневника’”, рекао је УНС-у Марковић.

Он објашњава да „колегама овом књигом, у којој су и њихове до сада необјављене фотографије, чини омаж и изражава захвалност јер су и они активни учесници у причама од којих многе нису испричане у новинама”.

„У овој књизи текстови из новина послужили су ми као дневник путовања. То је период мојих непрекидних и страсних репортерских скитања од Триглава до Проклетија и рад на најразличитијим рубрикама у чијем средишту су скоро увек обични људи, попут Јанеза Тавчара, који је у словеначком Руднику урана ’Жировски врх’ паковао уранову жуту погачу, па до ’ексцентрика’ Мурата Мрнџића из недођије у планинама изнад Коњица, који је намерно ћутао тридесет година”, каже колега Марковић.

Жељко Марковић добитник је Годишње награде УНС-а „Лаза Костић" за репортажу 2010. године и Специјалне награде „Жика М. Јовановић" за публицистику  2014. године.

Издавачи: Прометеј и Еупрогрес

Писмо: Латиница

Број страна: 477

Повез: Меки

ИСБН: 978-86-515-1212-7

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси