Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Жељко Марковић, новинар, писац и публициста из Новог Сада, члан УНС-а, објавио је роман "Моја колонија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

03. 10. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Жељко Марковић, новинар, писац и публициста из Новог Сада, члан УНС-а, објавио је роман "Моја колонија"

"Роман Моја колонија је књига мог живота, синтеза мог прозног и документарног стваралаштва и најличније штиво које сам до сада написао, али и посвета једној ишчезлој индустријској и грађанској цивилизацији на Фрушкој гори чију прошлост истражујем деценијама и тај рад доживљавам као велико лично задовољство и дужност према средини из које потичем", изјавио је за сајт УНС-а Жељко Марковић, поводом изласка из штампе његовог осмог романа и 23 књиге међу којима преовлађују наслови из области документарне прозе, публицистике и уметничке репортаже.

Роман Моја колонија, заснован на стварним догађајима и чињеницама, опсервира из личног угла приповедача последње године распадања и уништавања усамљене индустријске и грађанске цивилизације, која је двесто година постојала у Врднику на Фрушкој гори као јединствена међународна енклава и етничка, менталитетска и социјална лабораторија (су)живота позната и значајна у европским размерама. У средишту романа је Нова колонија, рударско насеље, главни лик књиге, изграђена у првој деценији XX века у врема када је власник рудника угља била мађарска држава. Марковићев роман је универзална прича о једном ишчезлом вавилонском свету и људима разних нација и вера, који су се у трагању за бољим животом и обећаном земљом, досељавали у Врдник из многих крајева Европе и ухљебље налазили у чувеном руднику мрког угља и рударским колонијама из доба Аустроугарске. Али, то је и роман који се може читати и као метафора драме идентитета кроз коју пролази европска цивилизација и европски човек.

"Књига Жељка Марковића Моја колонија представља вишеструко самосвојну појаву у нашој актуелној прозној продукцији", написао је у рецензији др Светислав Јованов. "Поред преплитања и спретног комбиновања различитих приповедних токова, смештања атрактивних ликова у уверљиве амбијенте, као и сврсисходних социолошких коментара, једну од највећих вредности Моје колоније представља ’мрежа’ метафоричких и симболичних слика, која прожима све слојеве Марковићеве рударске епопеје."

Приповедач, рођен и одрастао у Новој колонији, насељу са нешто више од стотину типских кућа, распоређених у шест редова, сведочи о нестајању једног некада уређеног и технички супериорног света и опсервира га изнутра методом "аутобиографске фикције" кроз сопствено искуство одрастања и сазревања у породици чија је егзистенција била суштински везана за ово међународно острво на Фрушкој гори

Жељко Марковић добитник је награде УНС-а "Лаза Костић" за репортажу 2010. године и Специјалне награде "Жика М. Јовановић" за публицистику 2014. године. Добитник је и награде "Дејан Медаковић" за репортерски роман "Писмо".

Издавач је Српска читаоница у Иригу, а ИСБН је 978-86-89117-35-6. Књига је издата у тврдом повезу и написана је на латиници на 611 страна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси