Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Oбјављена књига „Нова Варош из старих албума“ Драгољуба Гагричића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

15. 06. 2021.

Извор: УНС

Oбјављена књига „Нова Варош из старих албума“ Драгољуба Гагричића

У издању Библиотеке „Јован Томић“ у Новој Вароши објављена је књига „Нова Варош из старих албума“ Драгољуба Гагричића (72), новинара „Вечерњих новости“ у пензији и члана УНС-а.

Монографија  обогаћује  слику минулих времена  доносећи на  182 странe 320 фотографија. Најстарије су с краја 19. века, па  до пре четири деценије. Ово је први покушај у овом крају да  грађа од културно-историјског и  етнографског значаја  у необичном издању угледа светлост дана.

–  Надам се да ће се књига читати као разговор потомака и предака јер су фотографије огледало живота, чувају  мирис  времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи. Сабирао сам слике  живота  да их  вратим у домове унука и праунука, да нађу завичајне корене –  истиче Гагричић, коме је ово четврта књига.

Фотографије  које  откривају занимљиву прошлост и богато наслеђе Старог Влаха  подељене су у 12 тематских  целина  према сродности мотива, мада је границу  тешко омеђити. Кратки текстови, као најава, покушај су да се читаоци уведу у време и  крајеве,  да им се приближе   људи,  занимања,  догађаји, једном речју – мотиви  који  дочараваjу  слику минулих деценија.  

У књизи  је  времеплов трагова и раскршћа на старовлашкој ветрометини – од  археолошких локалитета и светиња које су чувале жар вере до  белега  три пута отиманој слободи у последњих 150 година.

Странице монографије су и сетан  поглед  на  завичај и   на  живот у сиромаштву и беспућу,  али и на најлепше изданке и дамаре  сеоског живота –  прела, мобе саборе,  светковине,  на рукотворине и  народно градитељство.

Ђачки споменари чувају успомене  на најлепше животно добра, а објектив фото-апарата бележио је  и  економске кораке краја,   мењање  земљописа  у сливу Увца, те  благо планина.

У монографији  оживљава  „стара варош“ са  сокацима и чатмарама под шиндром,   са дућанима, пиљарама и калдрмом. На страницама читаоце чекају  слике чаршијског живота, бар  у исечцима до којих се дошло. ..  

Издавач: Библиотека „Јован Томић“ у Новој Вароши

Број страна: 182

Писмо: ћирилица

ИСБН:  978-86-88977-09-8

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси