Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Изградимо торањ на Авали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Изградимо торањ на Авали

Удружење новинара Србије, Милош Бато Милатовић и Радио-телевизија Србије (РТС) заједно су водили акцију обнове авалског торња

Њиховим настојањима придружили су се уметници, привредници, Влада Србије, Град Београд и хиљаде грађана. Огромно интересовање резултирало је великим бројем добровољних прилога, као и аукцијама слика и наградном игром, чиме је укупноп прикупљено око 2, 5 милиона евра.

Обнова је започета 2005. и успешно је завршена у новембру 2009. За пројекат и надзор радова задужен је био саобраћајни институт ЦИП, а извођач радова било је грађевинско предузеће "Ратко Митровић“ Дедиње.

У присуству државног врха Србије и неколико хиљада грађана свечано отворен нови Авалски торањ.

Његову изградњу иницирали су РТС и Удружење новинара Србије, уз подршку великог броја грађана.


Oтварање авалског торња у априлу
, 10. март 2010.

Нови авалски торањ, са антенским стубом достиже висину од 204,57 метара, и за метар надвисује стари. Изграђен је од најмодернијих материјала, отпоран је на сеизмички изазов од чак 9,3 степени Меркалијеве скале, а захваљујући агрегатима не може остати без напајања електричном енергијом.

- До врха за мање од једног минута, 7. oктобар 2009.


У прилазну стазу торњу биће уграђено 200 отисака длана најзаслужнијих донатора и учесника акције „Изградимо авалски ТВ торањ“.


- Анини и Новaкови отисци шака, 2.фебруар 2010.

Торањ је за посетиоце свечано отворен 21. априла 2010. године, а у прве три недеље посетило га је 23 000 људи.
- Симбол опет сија, 21. aприл 2009.
- Гужва на нашем „Ајфелу“, 13. мaj 2010.


За успешно изведену акцију обнове авалског торња, Милош Бато Милатовић, Удружење новинара Србије (УНС), Радио-телевизија Србије (РТС), грађевинско предузеће „Ратко Марковић“ и Саобраћајни институт ЦИП добили су годишњу награду Града Београда за изузетност, дугогодишњи рад и трајни допринос развоју града Београда.


- Новинари обновили авалски торањ, 16. април 2010.
- И УНС добитник награде Града Београда, 19. април 2010.

                         Отварање Авалског торња, Београд, 21. април 2010. године
                                 Милутин Игњатовић, Борис Тадић, Славица Ђукић Дејановић,
                                 Милош Бата Милатовић, Оливер Дулић и Драган Ђилас


ПРИДРУЖИТЕ СЕ НАШОЈ АКЦИЈИ! (архива УНС-а)

 

(четвртак, 23. октобар 2008. 18:53 )

Динарски рачун:

Ј.П. РТС – АВАЛСКИ ТОРАЊ
265-1040310000181-97 RAIFFEISEN BANK

 

Приликом уплате средстава:

сврха плаћања:
Донација за изградњу Авалског торња
шифра плаћања:
287 за правна лица
187 за готовинске уплате (физичка лица)


Удружење новинара Србије, уз помоћ медијских кућа, уметника, спортиста, научних радника и свих вас води акцију Изградимо ТВ торањ на Авали који је срушен 1999. године за време НАТО бомбардовања. Желимо да поново подигнемо оријентир за све који долазе у Београд – знак да сте стигли у град који волите или тек треба да заволите!

Одбор за изградњу Авалског торња - Велимир Илић, председник - Александар Тијанић, заменик председника -Ђорђе Бобић и Бранислав Божовић (представници града Београда) - Нино Брајовић и Бато Милатовић (представници УНС-а) - Радиша Петровић, Александар Аврамовић, Небојша Недељковић, Бранка Ружић-Хинић (представници РТС-а)

У овој акцији учествују:

 

ИНСТИТУЦИЈЕ
Акција Изградимо ТВ торањ на Авали представљена је Скупштини града Београда, Министарству културе, Министарству просвете и Министарству за капиталне инвестиције. Све поменуте институције подржале су акцију.

 

МЕДИЈИ
Национална телевизија усвојила је предлог Удружења новинара Србије и одлучила да се укључи у акцију као власник и корисник срушеног торња. Све активности пројекта Изградимо ТВ торањ на Авали представљене су на програмима Радио-телевизије Србије. Емисије Радио телевизије Србије које подржавају акцију су: Јутарњи програм - петком јавне аукције уметничких дела; Недељно поподне – гостовање личности из јавног живота које подржавају акцију; Мост, програм за иностранство – гостовање личности из јавног живота које подржавају акцију; Информативни програм – извештаји о напредовању акције; Радио Београд први програм, емисија Вечерас заједно, уредник и водитељ Душан Глигоријевић

 

ПОЗОРИШТА
Управници беградских позоришта обећали су да ће приход од улазница једне представе уплатити на посебан жиро-рачун (са назнаком "За изградњу ТВ торња на Авали"). Подршку су до сада пружили:  - Београдско драмско позориште - Атеље 212 - Народно позориште - Позориште "Душко Радовић" - Позориште "Пуж" - Позориште "Бошко Буха" - Позориште "Славија" - Позориште "Пинокио" - Позориште на Теразијама -

 

МУЗИЧКИ УМЕТНИЦИ И ПЕСНИЦИ
Формиран је одбор музичких уметника на чијем је челу Корнелије Ковач, а чланови су: Здравко Чолић, Дејан Цукић, Драгољуб Ђуричић, Бора Ђорђевић, Жељко Јоксимовић, Владо Георгијев, Кристина Ковач, Мирко Вукомановић и Пеђа Стојанић. Одбор је донео одлуку да ангажује певаче различитих продукцијских кућа и снимљен је видео спот који се емитује на националној телевизији РТС. На стихове Љубивоја Ршумовића Са Авале плаве, музику је компоновао Корнелије Бата Ковач, а извођачи су: Бора Ђорђевић, Жељко Јоксимовић, Дејан Цукић, Јелена Томашевић, Драгољуб Б. Ђуричић, Пе Елемонић Изабран је жири на чијем је челу Милован Витезовић, а чланови су: Љубивоје Ршумовић, Радомир Брајковић и Мирослав Тешић, који ће у сарадњи са Министарством просвете припремити конкурс за најлепшу песму у основним и средњим школама Србије на тему Са Авале плаве. Најбоља три рада наградиће Осигурање Нови Сад д.о.о. На победничке стихове ђака, музику ће компоновати Бора Ђорђевић. Награђене песме, као и насловна нумера Са Авале плаве, наћи ће се заједно са по једном композицијом певача који учествују у акцији: Здравка Чолића, Момчила Бајагића Бајаге, Екстра Нене, Боре Ђорђевића и других. Приход од продаје компакт диска искључиво је намењен изградњи ТВ торња на Авали. Сви аутори су се одрекли хонорара од прихода будућег албума.

 

ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ
Формиран је одбор ликовних уметника чији су чланови: Оља Ивањицки, Љубица Јовановић-Михаиловић, Бранко Миљуш, Тодор Стевановић, Мића Трнавац, Ана Почуча, као и многи други. Оља Ивањицки, Бранко Миљуш, Цветко Лаиновић, Мома Антонић, Драган Стојков, Слободанка Ракић-Шефер, Сава Стојков, Мића Трнавац, Снежана Арнаутовић, Драган Кунић, Екатарина Милићевић, Војислав Живковић, Исидора Крстић, Томислав Марковић, Ђорђе Иванов, Горан Митровић, Миољуб Камперовић, Томислав Марковић и Тијана Пировић-Стефановић поклонили су своја уметничка дела за изградњу ТВ торња на Авали. Слику Олега Патапова поклонила је сликарска колонија Љубица Цуца Сокић из Ковиља. Госпођа Љубица Јовановић-Михаиловић настојаће да акцију УНС-а приближи и нашим сликарима који, попут Даде Ђурића, Љубе Поповића, Владе Величковића, Милоша Шобајића, раде и живе у Паризу. Идеја је да се у Културном центру у Паризу организује аукција слика чији би приход био намењен изградњи ТВ торња на Авали.

 

ПОДРШКА

Са акцијом Изградимо ТВ торањ на Авали упознате су бројне привредне и финансијске институције које су пружиле подршку и материјалну помоћ.

Подршку су обећали: ЕЊУБ, Београд, Транспорт шпед, Београд, Осигурање ДДОР Нови Сад, Икарбус и многи други.

Председник одбора привредника је Бранислав Баћевић, генерални директор Транспорт шпеда. ПТТ Србија наменила је 10.000 евра (у динарској противвредности).

Подршку за изградњу имамо и од многих значајних јавних личности међу којима су, поред већ наведених, и Мики Манојловић, Аница Добра, Воја Брајовић, Лордан Зафрановић, Јадранка Јовановић, Аљоша Вучковић, Рада Ђуричин, Миленко Заблаћански, Милена Васић, Петар Банићевић, Богољуб Лазаревић, Драган Којадиновић и многи други.

Акцију су подржали и многи угледни представници српске дијаспоре, а у току је формирање мреже која ће послужити као информациони и организациони систем за ширење активности у свим земљама у којима живе наши грађани.

 

КОНТАКТ

Иницијатор и уредник акције Милош Бато Милатовић
Удружење новинара Србије
Ресавска 28/I спрат
11000 Београд
Тел/факс: + 381 11 32 36 337, 32 36 493
eлектронска пошта: press@uns.org.rs



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси