Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  Изградња спомен куће Пере Тодоровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

Изградња спомен куће Пере Тодоровића

Удружење новинара Србије је са општином Смедеревска Паланка и Завичајно туристичким удружењем "Видовача" из Водица 2008. године започело заједничку акцију изградње спомен-куће Пере Тодоровића.

Удружење новинара Србије је са општином Смедеревска Паланка и Завичајно туристичким удружењем "Видовача" из Водица 2008. године започело заједничку акцију изградње спомен-куће Пере Тодоровића. На овај начин УНС жели да од заборава отргне личност каква је у српској књижевности и новинарству био Пера Тодоровић - новинар, полемичар, књижевник, преводилац и политичар.

Родна кућа Пере Тодоровића

Завичајна кућа са библиотеком, етно збирком и конференцијском салом биће истоветна старом здању и налазиће се у дворишту основне школе "Олга Милошевић" у Водицама, преко пута урушене куће у којој је овај великан рођен. Служиће као простор за етно изложбе и новинарске скупове, а у њој ће бити и седиште Завичајног друштва "Видовача".

Они су већ подржали нашу акцију

Овој УНС-овој акцији својим донацијама до сада су се прикључили фабрика црепова "Потисје Кањижа" са 5500 црепова, шпедитерско предузеће "Транспортшпед" бесплатним превозом грађевинског материјала, фабрика цемента "ЛАФАРЖ" из Беочина донацијом 16 тона цемента, фабрика цемента "Холцим" донацијом 5 тона цемента, Индустрија грађевинског материјала "Игма" из Уљме са око15.000 комада пуне опеке. Архитектонски биро "Кућа" Аврама Крстића из Смедеревске Паланке је бесплатно урадио пројекат спомен куће.

Прикључите се нашој акцији

УНС позива све који желе да се придруже акцији и донацијом у новцу или грађевинском материјалу дају допринос изградњи спомен-дома новинару, публицисти и политичару који је својим радом унапредио новинарство и струковну новинарску организацију.

Новац за обнову куће Пере Тодоровића можете уплатити на жиро рачун број 170-30003646007-48 код Уникредит банке. За све додатне информације обратите се генералном секретару УНС-а Нину Брајовићу на телефон 063 315 246 или на мејл nino.brajovic@uns.rs или Миодрагу Загорчићу, председнику Завичајно-туристичког удружења "Видовача" Водице, на телефон 064 830 44 00.

 
 

 

Ко је био Пера Тодоровић

Новинар Пера Тодоровић (1852 - 1907) рођен је у селу Водице код Смедеревске Паланке. У свом кратком али веома плодном и драматичном животу Тодоровић је био један од најзначајнијих новинара, полемичара, књижевника, преводилаца и политичара на размеђу два века.

Његово дело се по много чему може сматрати зачетничким: Основао је "Мале новине" - први слободни, комерцијални лист у Краљевини Србији који је уређивао по "европским стандардима". "Мале новине" су достизале тираж и до 30.000 примерака.

Тодоровић је у српски журнализам увео многе иновације - фељтонистику, романе у наставцима и занимљиве прилоге који су разбијали тадашње круте новинарске шаблоне и освајали публику. Чак је набавио најновија слова типа ТАЈМС да би његове "Мале новине" подсећале на чувени лондонски лист, а био је и претеча продаје огласног простора у штампи.

Уз списатељски рад Пера Тодоровић је био и претходник модерног издаваштва. Први је приредио и издао дела Светозара Марковића. Покренуо је 16 листова и часописа међу којима су Стража, Рад, Самоуправа, Огледало и многи други листови и часописи његовог времена.

Био је наш први ратни репортер. У српско-турском рату сачинио је нашу најбољу ратну хронику „Дневник једног добровољца“ (1876).

Био је један од највише осуђиваних српских новинара - због својих текстова провео је пет година у изгнанству, 20 пута је затваран и хапшен, а једном приликом осуђен је на смрт, али је помилован.

Пера Тодоровић био је један од иницијатора обнављања Српског новинарског друштва, претече УНС-а, после Тимочке буне и његов председник, други по реду после Лазе Костића, од 1891. до 1893. године.

Повезани текстови:

- Награда за фељтон уручена Јованки Симић (ВИДЕО), 9. мај 2019. године

- Јованка Симић добитница награде „Пера Тодоровић“, 7. мај 2019. године

- Награда за фељтон уручена Јованки Симић (ВИДЕО), 9. мај 2019. године

- Јованка Симић добитница награде „Пера Тодоровић“, 7. мај 2019. године

Одата пошта великану српског новинарства Пери Тодоровићу, 2. мај 2019. године

Конкурс за новинарску награду „Пера Тодоровић“ за фељтон, 8. април 2019. године

Одата пошта великану српског новинарства Пери Тодоровићу, 2. мај 2019. године

Конкурс за новинарску награду „Пера Тодоровић“ за фељтон, 8. април 2019. године

- Сећање на Перу Тодоровића, 3. мај 2018.

-Милорад Ђоковић добитник прве Награде „Пера Тодоровић“ за фељтон, 15. мај 2017.

- Бранислав Јовановић добитник плакете "Пера Tодоровић", 13. мај 2011.

- "Игма" а.д. донирала опеку за изградњу спомен куће Пере Тодоровића, 10. мај 2011.

- "Лафарж" донирао цемент за изградњу спомен куће Пере Тодоровићa, 14. април 2011.

- Нино Брајовић добитник плакете "Пера Тодоровић", 11. мај 2010. године

- УНС на гробу Пере Тодоровића, 6. мај 2010. године

- "Потисје Кањижа“ помаже акцију обнове куће Пере Тодоровића у Водицама, 29. април 2010. године

- УНС наставља акцију изградње спомен куће Пере Тодоровића, 5. октобар 2009. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси