Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Izgradimo toranj na Avali
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Izgradimo toranj na Avali


Udruženje novinara Srbije, Miloš Bato Milatović i Radio-televizija Srbije (RTS) zajedno su vodili akciju obnove avalskog tornja

Njihovim nastojanjima pridružili su se umetnici, privrednici, Vlada Srbije, Grad Beograd i hiljade građana. Ogromno interesovanje rezultiralo je velikim brojem dobrovoljnih priloga, kao i aukcijama slika i nagradnom igrom, čime je ukupnop prikupljeno oko 2, 5 miliona evra.

Obnova je započeta 2005. i uspešno je završena u novembru 2009. Za projekat i nadzor radova zadužen je bio saobraćajni institut CIP, a izvođač radova bilo je građevinsko preduzeće "Ratko Mitrović“ Dedinje.


U prisustvu državnog vrha Srbije i nekoliko hiljada građana svečano otvoren novi Avalski toranj.
Njegovu izgradnju inicirali su RTS i Udruženje novinara Srbije, uz podršku velikog broja građana.


Otvaranje avalskog tornja u aprilu
, 10. mart 2010.

Novi avalski toranj, sa antenskim stubom dostiže visinu od 204,57 metara, i za metar nadvisuje stari. Izgrađen je od najmodernijih materijala, otporan je na seizmički izazov od čak 9,3 stepeni Merkalijeve skale, a zahvaljujući agregatima ne može ostati bez napajanja električnom energijom.

- Do vrha za manje od jednog minuta, 7. oktobar 2009.

U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlana najzaslužnijih donatora i učesnika akcije „Izgradimo avalski TV toranj“.


- Anini i Novakovi otisci šaka, 2.februar 2010.

Toranj je za posetioce svečano otvoren 21. aprila 2010. godine, a u prve tri nedelje posetilo ga je 23 000 ljudi.
- Simbol opet sija, 21. april 2009.
- Gužva na našem „Ajfelu“, 13. maj 2010.

Za uspešno izvedenu akciju obnove avalskog tornja, Miloš Bato Milatović, Udruženje novinara Srbije (UNS), Radio-televizija Srbije (RTS), građevinsko preduzeće „Ratko Marković“ i Saobraćajni institut CIP dobili su godišnju nagradu Grada Beograda za izuzetnost, dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju grada Beograda.


- Novinari obnovili avalski toranj, 16. april 2010.
- I UNS dobitnik nagrade Grada Beograda, 19. april 2010.


                         Otvaranje Avalskog tornja, Beograd, 21. april 2010. godine
                                 Milutin Ignjatović, Boris Tadić, Slavica Đukić Dejanović,
                                 Miloš Bata Milatović, Oliver Dulić i Dragan Đilas


PRIDRUŽITE SE NAŠOJ AKCIJI! (arhiva UNS-a)


(četvrtak, 23. oktobar 2008. 18:53 )

Dinarski račun:

J.P. RTS – AVALSKI TORANj
265-1040310000181-97 RAIFFEISEN BANK


Prilikom uplate sredstava:

svrha plaćanja:
Donacija za izgradnju Avalskog tornja
šifra plaćanja:
287 za pravna lica
187 za gotovinske uplate (fizička lica)

Udruženje novinara Srbije, uz pomoć medijskih kuća, umetnika, sportista, naučnih radnika i svih vas vodi akciju Izgradimo TV toranj na Avali koji je srušen 1999. godine za vreme NATO bombardovanja. Želimo da ponovo podignemo orijentir za sve koji dolaze u Beograd – znak da ste stigli u grad koji volite ili tek treba da zavolite!

Odbor za izgradnju Avalskog tornja - Velimir Ilić, predsednik - Aleksandar Tijanić, zamenik predsednika -Đorđe Bobić i Branislav Božović (predstavnici grada Beograda) - Nino Brajović i Bato Milatović (predstavnici UNS-a) - Radiša Petrović, Aleksandar Avramović, Nebojša Nedeljković, Branka Ružić-Hinić (predstavnici RTS-a)

U ovoj akciji učestvuju:


INSTITUCIJE
Akcija Izgradimo TV toranj na Avali predstavljena je Skupštini grada Beograda, Ministarstvu kulture, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu za kapitalne investicije. Sve pomenute institucije podržale su akciju.


MEDIJI
Nacionalna televizija usvojila je predlog Udruženja novinara Srbije i odlučila da se uključi u akciju kao vlasnik i korisnik srušenog tornja. Sve aktivnosti projekta Izgradimo TV toranj na Avali predstavljene su na programima Radio-televizije Srbije. Emisije Radio televizije Srbije koje podržavaju akciju su: Jutarnji program - petkom javne aukcije umetničkih dela; Nedeljno popodne – gostovanje ličnosti iz javnog života koje podržavaju akciju; Most, program za inostranstvo – gostovanje ličnosti iz javnog života koje podržavaju akciju; Informativni program – izveštaji o napredovanju akcije; Radio Beograd prvi program, emisija Večeras zajedno, urednik i voditelj Dušan Gligorijević


POZORIŠTA
Upravnici begradskih pozorišta obećali su da će prihod od ulaznica jedne predstave uplatiti na poseban žiro-račun (sa naznakom "Za izgradnju TV tornja na Avali"). Podršku su do sada pružili:  - Beogradsko dramsko pozorište - Atelje 212 - Narodno pozorište - Pozorište "Duško Radović" - Pozorište "Puž" - Pozorište "Boško Buha" - Pozorište "Slavija" - Pozorište "Pinokio" - Pozorište na Terazijama -


MUZIČKI UMETNICI I PESNICI
Formiran je odbor muzičkih umetnika na čijem je čelu Kornelije Kovač, a članovi su: Zdravko Čolić, Dejan Cukić, Dragoljub Đuričić, Bora Đorđević, Željko Joksimović, Vlado Georgijev, Kristina Kovač, Mirko Vukomanović i Peđa Stojanić. Odbor je doneo odluku da angažuje pevače različitih produkcijskih kuća i snimljen je video spot koji se emituje na nacionalnoj televiziji RTS. Na stihove Ljubivoja Ršumovića Sa Avale plave, muziku je komponovao Kornelije Bata Kovač, a izvođači su: Bora Đorđević, Željko Joksimović, Dejan Cukić, Jelena Tomašević, Dragoljub B. Đuričić, Pe Elemonić Izabran je žiri na čijem je čelu Milovan Vitezović, a članovi su: Ljubivoje Ršumović, Radomir Brajković i Miroslav Tešić, koji će u saradnji sa Ministarstvom prosvete pripremiti konkurs za najlepšu pesmu u osnovnim i srednjim školama Srbije na temu Sa Avale plave. Najbolja tri rada nagradiće Osiguranje Novi Sad d.o.o. Na pobedničke stihove đaka, muziku će komponovati Bora Đorđević. Nagrađene pesme, kao i naslovna numera Sa Avale plave, naći će se zajedno sa po jednom kompozicijom pevača koji učestvuju u akciji: Zdravka Čolića, Momčila Bajagića Bajage, Ekstra Nene, Bore Đorđevića i drugih. Prihod od prodaje kompakt diska isključivo je namenjen izgradnji TV tornja na Avali. Svi autori su se odrekli honorara od prihoda budućeg albuma.


LIKOVNI UMETNICI
Formiran je odbor likovnih umetnika čiji su članovi: Olja Ivanjicki, Ljubica Jovanović-Mihailović, Branko Miljuš, Todor Stevanović, Mića Trnavac, Ana Počuča, kao i mnogi drugi. Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Cvetko Lainović, Moma Antonić, Dragan Stojkov, Slobodanka Rakić-Šefer, Sava Stojkov, Mića Trnavac, Snežana Arnautović, Dragan Kunić, Ekatarina Milićević, Vojislav Živković, Isidora Krstić, Tomislav Marković, Đorđe Ivanov, Goran Mitrović, Mioljub Kamperović, Tomislav Marković i Tijana Pirović-Stefanović poklonili su svoja umetnička dela za izgradnju TV tornja na Avali. Sliku Olega Patapova poklonila je slikarska kolonija Ljubica Cuca Sokić iz Kovilja. Gospođa Ljubica Jovanović-Mihailović nastojaće da akciju UNS-a približi i našim slikarima koji, poput Dade Đurića, Ljube Popovića, Vlade Veličkovića, Miloša Šobajića, rade i žive u Parizu. Ideja je da se u Kulturnom centru u Parizu organizuje aukcija slika čiji bi prihod bio namenjen izgradnji TV tornja na Avali.


PODRŠKA

Sa akcijom Izgradimo TV toranj na Avali upoznate su brojne privredne i finansijske institucije koje su pružile podršku i materijalnu pomoć.

Podršku su obećali: ENjUB, Beograd, Transport šped, Beograd, Osiguranje DDOR Novi Sad, Ikarbus i mnogi drugi.

Predsednik odbora privrednika je Branislav Baćević, generalni direktor Transport špeda. PTT Srbija namenila je 10.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Podršku za izgradnju imamo i od mnogih značajnih javnih ličnosti među kojima su, pored već navedenih, i Miki Manojlović, Anica Dobra, Voja Brajović, Lordan Zafranović, Jadranka Jovanović, Aljoša Vučković, Rada Đuričin, Milenko Zablaćanski, Milena Vasić, Petar Banićević, Bogoljub Lazarević, Dragan Kojadinović i mnogi drugi.

Akciju su podržali i mnogi ugledni predstavnici srpske dijaspore, a u toku je formiranje mreže koja će poslužiti kao informacioni i organizacioni sistem za širenje aktivnosti u svim zemljama u kojima žive naši građani.


KONTAKT

Inicijator i urednik akcije Miloš Bato Milatović
Udruženje novinara Srbije
Resavska 28/I sprat
11000 Beograd
Tel/faks: + 381 11 32 36 337, 32 36 493
elektronska pošta: press@uns.org.rs



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi