Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Uz Srbiju i UNS još deset evropskih zemalja u akciji #MediafreedomHungary
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Izvor: UNS

Uz Srbiju i UNS još deset evropskih zemalja u akciji #MediafreedomHungary

Zajedno sa Udruženjem novinara Srbije u jučerašnjoj akciji #MediafreedomHungary, koju je pokrenuo Evropski centar za novinarske i medijske slobode iz Lajpciga, učestvovali su predstavnici novinarskih organizacija iz Danske, Rumunije, Bugarske, Švedske, Italije, Nemačke, Norveške, Velike Britanije, Mađarske i Grčke.

Zajedno sa Udruženjem novinara Srbije u jučerašnjoj akciji #MediafreedomHungary, koju je pokrenuo Evropski centar za novinarske i medijske slobode iz Lajpciga, učestvovali su  predstavnici novinarskih organizacija iz Danske, Rumunije, Bugarske, Švedske, Italije, Nemačke, Norveške, Velike Britanije, Mađarske i Grčke.

Akcija je podrazumevala da svako u svojoj zemlji preda pismo za mađarskog premijera Viktora Orbana u kom se traži da hitno inicira istragu o prebijanju novinara, snimatelja i fotoreportra na mađarsko-srpskoj granici u septembru prošle godine.

Predstavnici evropskih novinarskih i medijskih organizacija pismo na mađarskom i engleskom jeziku predali su u ambasadama i konzulatima Mađarske u svojim zemljama.

Svako ko je uručio pismo postavio je fotografiju ili video na društvenim mrežama uz naznaku da se radi o akciji #MediafreedomHungary.

Podsećamo, šestoro medijskih radnika iz Srbije, Slovačke, Poljske i Australije, povređeno je dok su 16. septembra prošle godine izveštavali o izbegličkoj krizi sa graničnog prelaza Reske - Horgoš 2. Uprkos vidljivim oznakama da se radi o novinarskim ekipama, njih je pretukla mađarska interventna policija, uništila opremu, a troje njih uhapsila i zadržala u pritvoru da bi ih kasnije pustila bez pokretanja postupaka.

Kako je pisao RTS na dan incidenta, mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailovića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku za snimanje zvuka. Dok je reporterki Jovani Đurović prilikom napada policije  povređena ruka.

Evropski centar za novinarske i medijske slobode, čiji je jedan od osnivača Evropska federacija novinara, ustanovio je komisiju za utvrđivanje činjenica u vezi sa ovim napadom i utvrdio da uprkos ozbiljnosti, slučaj nisu istražili mađarski nadležni organi, niti se došlo do odgovornih. Stoga je ovaj Centar inicirao direktno obraćanje premijeru Viktoru Orbanu od kog se traži da nadležni utvrde odgovornost za prebijanje i hapšenje novinara na radnom zadatku.

UNS se priključilo akciji i predao Ambasadi Mađarske u Beogradu pismo za mađarskog premijera Viktora Orbana.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović izjavila je povodom akcije da se radilo o napadu na novinare kao na donosioce neželjene poruke.

“Neoprostivo je nasilje mađarskih policajaca prema novinarima čija je jedina krivica u tome sto su pokušali da izveste šta se događa izbeglicama na mađarskom graničnom prelazu. Bio je to klasični napad na donosioca neželjene poruke. Jovana Đurović i njene kolege sa RTS-a uverljivo su posvedočili da su mađarske policajce blagovremeno na mađarskom jeziku upozorili da su reporteri na radnom zadatku, pa su ipak izudarani”, navela je predsednica UNS-a i članica Izvršnog odbora Evropskog centra za novinarske i medijske slobode.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi