Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Zaštitite decu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 12. 2011.

UNS: Zaštitite decu

Udruženje novinara Srbije apeluje na kolege da poštuju Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju prilikom izveštavanja o deci i maloletnicima.

Kod izveštavanja o tragediji četvorogodišnjeg dečaka, koji je preživeo samoubistvo svojih roditelja prošle nedelje, mnogi mediji objavljuju njegove fotografije otkrivenog lika, puno ime i prezime i ostale detalje čime otkrivaju njegov identitet što može da ugrozi budući razvoj deteta. Na drastičan način to su danas uradile "Večernje novosti", objavljujući njegove fotografije na naslovnoj strani pod oznakom „copyright“, što sugeriše ekskluzivnost i podstiče i druge medije na isti postupak.

Ne sporeći da bi detetu trebalo pomoći u ovoj situaciji, i da se javnost mora animirati na humanost, što i jeste jedan od osnovnih zadataka medija, UNS upozorava da konkretan slučaj može da znači i drastično ugrožavanje dečakove budućnosti.

Mediji su dečaka, koji još ne može da shvati okolnosti i razmere tragedije koja mu se dogodila trajno obeležili što može da ugrozi njegov budući razvoj. Već je promovisan, mimo svoje volje, u medijsku zvezdu sa svim posledicama koje mu u periodu odrastanja taj status može doneti.

UNS poziva novinare i medije da u ovakvim sitaucijama, poštujući Kodeks novinara Srbije, postupaju sa posebnom pažnjom primerenom svakom pojedinačnom slučaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi