Naslovna  |  Saopštenja  |  Zabranjeno podizanje spomenika otetim novinarima u Orahovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 08. 2011.

Zabranjeno podizanje spomenika otetim novinarima u Orahovcu

Lokalne albanske vlasti u opštini Orahovac zabranile su podizanje spomen obeležja Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, članovima ekipe Radio Prištine, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine kod Velike Hoče dok su se nalazili na radnom zadatku.

Proteklih godina Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) su dan na koji su oteti obeležavali protestnim okupljanjima u Prištini i na mestu gde su poslednji put viđeni.

UNS i DNKiM uputili su zahtev lokalnoj vlasti opštine Orahovac da postavimo obeležje na mestu gde su naše kolege otete, što nam je zabranjeno.
Predstavnici lokalne srpske samouprave su, sve vreme u skladu sa svojim mogućnostima, pomagali da realizujemo ovu ideju, a bilo je i predloga da se obeležje postavi u Velikoj Hoči kod spomenika žrtvama orahovačkog kraja. Ipak, UNS i DNKiM smatraju da obeležje treba postaviti na mestu gde su Slavuj i Perenić oteti.

U nedelju 21. avgusta UNS i DNKiM organizovaće protest na mestu otmice, odati poštu svim ubijenim i nestalim kolegama na KiM i ponovo zatražiti pronalaženje organizatora otmice i ubica Đure Slavuja, Ranka Perenića, Aleksandra Simovića, Ljuba Kneževića, Marjana Melonošija i Momira Stokuće, čije sudbine do danas nisu rasvetljene.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi