Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo kulture ugrožava tajnost izvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 08. 2011.

UNS: Ministarstvo kulture ugrožava tajnost izvora

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od Ministarstva kulture da organizuje javnu raspravu pre usvajanja Pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama.

UNS podseća da je reč o aktu koji dodatno proširuje ovlašćenja bezbednosnih službi u kontroli komunikacija građana čak i u odnosu na neustavni Zakon o elektronskim komunikacijama usvojen prošlog leta. Pravo tajnih službi da kontrolišu komunikaciju građana bez sudske dozvole obesmišljava pravo novinara na zaštitu tajnosti izvora.

UNS podržava Poverenika za informacije i zaštitu podataka o ličnosti koji se javno usprotivio donošenju ovog pravilnika u predloženoj formi.

UNS protestuje što Ustavni sud Srbije od avgusta prošle godine nije ocenio ustavnost spornog Zakona o elektronskim komunikacijama, iako su to zahtevala sva novinarska udruženja, Poverenik i Zaštitnik građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi