Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljive pretnje i vređanje novinarke „Danasa“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 07. 2019.

UNS: Neprihvatljive pretnje i vređanje novinarke „Danasa“

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji, uvreda i jezika mržnje narodnog poslanika i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koje je na početku današnjeg zasedanja Skupštine uputio novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin i traži da se javno izvini.

Šešelj je govoreći o komentaru Čongradin, u kojem stoji „novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid“, rekao da bi svakog novinara koji ovo napiše poslao na 20 godina robije i uputio joj salvu uvreda.

UNS ističe da je ovakvo komentarisanje i vređanje novinara neprihvatljivo posebno u najvišem zakonodavnom telu i smatra da je zaslužilo reagovanje predsedavajućeg parlamentom.  

UNS podseća da novinari i narodni poslanici imaju pravo na greške i neslaganja sa tuđim mišljenjem, ali da su pretnje i vređanje nedopustivi.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.07.

2019.

Vlajko [neregistrovani] u 11:51

Ipak, istina pre svega

Ovde nisu u pitanju neslaganja i greške. Nešto drugo je mnogo bitnije od uvreda doktora iz Batajnice na šta smo na žalost navikli pa retko ko reaguje više. Ovde je u pitanju izvrtanje istine koleginice iz Danasa je kaže da živi u državi koja je pre 24 godine izvršila genocid. To je strašna neistina jer je čak i Međunarodni sud pravde, po tužbi BiH 2007. godine, doneo presudu da Srbija nije odgovorna za delo genocida ali da je prekršila Konvenciju jer nije, tada još uvek, izručila osumnjičene za zločin u Srebrenici. Ništa osim toga. Dakle, tekst sa tvrdnjom da živi u državi koja je izvršila genocid dotične koleginice, jeste plasiranje neistine, suprotno novinarskom kodeksu, pa mislim da ima mesta i za reakciju suda časti udruženja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi