Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljive pretnje i vređanje novinarke „Danasa“

16. 07. 2019.

UNS: Neprihvatljive pretnje i vređanje novinarke „Danasa“

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji, uvreda i jezika mržnje narodnog poslanika i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koje je na početku današnjeg zasedanja Skupštine uputio novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin i traži da se javno izvini.

Šešelj je govoreći o komentaru Čongradin, u kojem stoji „novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid“, rekao da bi svakog novinara koji ovo napiše poslao na 20 godina robije i uputio joj salvu uvreda.

UNS ističe da je ovakvo komentarisanje i vređanje novinara neprihvatljivo posebno u najvišem zakonodavnom telu i smatra da je zaslužilo reagovanje predsedavajućeg parlamentom.

UNS podseća da novinari i narodni poslanici imaju pravo na greške i neslaganja sa tuđim mišljenjem, ali da su pretnje i vređanje nedopustivi.

sre

17.07.

2019.

Vlajko [neregistrovani] u 11:51

Ipak, istina pre svega

Ovde nisu u pitanju neslaganja i greške. Nešto drugo je mnogo bitnije od uvreda doktora iz Batajnice na šta smo na žalost navikli pa retko ko reaguje više. Ovde je u pitanju izvrtanje istine koleginice iz Danasa je kaže da živi u državi koja je pre 24 godine izvršila genocid. To je strašna neistina jer je čak i Međunarodni sud pravde, po tužbi BiH 2007. godine, doneo presudu da Srbija nije odgovorna za delo genocida ali da je prekršila Konvenciju jer nije, tada još uvek, izručila osumnjičene za zločin u Srebrenici. Ništa osim toga. Dakle, tekst sa tvrdnjom da živi u državi koja je izvršila genocid dotične koleginice, jeste plasiranje neistine, suprotno novinarskom kodeksu, pa mislim da ima mesta i za reakciju suda časti udruženja.