Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: NUNS, NDNV, ANEM i LP da ne dovode javnost u zabludu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 10. 2018.

UNS: NUNS, NDNV, ANEM i LP da ne dovode javnost u zabludu

Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava kolege i javnost da su u poslednjih deset dana NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, objavili čak četiri saopštenja kao „Koalicija novinarskih i medijskih udruženja“, kojoj inače pripada i UNS, čime ne samo da su prekršili pravilo usaglašavanja stavova sa najstarijom i najvećom novinarskom organizacijom u Srbiji, već su i obmanuli javnost.

Ovo nije prvi put da se ove članice Koalicije u javnosti lažno predstavljaju pod nazivom „Koalicija novinarskih i medijskih udruženja“ i da umesto UNS-a, najčešće kada reaguju više kao grupa građanskih aktivista nego profesionalna novinarska i medijska udruženja, kao deo Koalicije navode Asocijaciju onlajn medija (AOM).

UNS se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja, ali traži da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu.

Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde na osnovu minimuma usaglašenih stavova.

UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, i ranije je upoznao ostale članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija u Koaliciju bez jasnih kriterijuma.

UNS smatra da NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres nanose štetu novinarskoj profesiji i interesima novinara i medijskih radnika u Srbiji time što, od slučaja do slučaja, najčešće za politički usmerenu borbu, kao članice Koalicije predstavljaju i druge organizacije.   

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

24.10.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 17:48

Ili jeste, ili niste

Nemojte drugima pripisivati ono što ste sami - politikanti priklonjeni vlasti (ko god to bio). Na jednoj strani su sva relevantna medijska i novinarska udruženja, na drugoj strani su novokomponovana udruženja koje formira aktuelna vlast. Gde je UNS u toj priči? Ili ste bezuslovno članica medijske koalicije ili se sami zabavite o svom jadu i nemojte biti advokati naprednoj vlasti. Dosta više te vaše smajlovštine.

Odgovori
sre

24.10.

2018.

Vlajko [neregistrovani] u 11:06

Strašno

Najviše zbog toga što svi nabrojani zajedno nemaju ni četvrtinu članova - novinara koje ima UNS. U čije ime oni govore bilo šta? Čak i da nije u pitanju suština, postavlja se pitanje legitimiteta i principa. Neka formiraju svoje koordinaciono telo i neka pišu šta hoće. Uostalom, čast izuzecima, kolegama britkog bera i bistrog uma, najveći broj je upitnog obrazovanja i motiva ušao u novinarske vode.

Odgovori
uto

23.10.

2018.

Medijski radnik [neregistrovani] u 22:44

Medijska koalicija

Medijska koalicija je uvela medijski mrak u Srbiji, unistila lokalne medije, isterala drzavu, a na velika vrata uvela tajkune i politicare u medije! SRAM VAS BILO, SVE ZAJEDNO!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi