Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Đilasova krivična prijava protiv urednika „Informera“ neprihvatljiva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 10. 2018.

UNS: Đilasova krivična prijava protiv urednika „Informera“ neprihvatljiva

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je krivična prijava bivšeg gradonačelnika Beograda i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa protiv urednika lista „Informera“ Dragana J. Vučićevića i Aleksandra Ignjatovića, pritisak na ovaj medij. UNS ističe da političari treba da se uzdrže od krivičnih prijava protiv medija i da zaštitu svojih prava i interesa ostvaruju u parničnom postupku.

Podsetimo, Đilas je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv urednika „Informera“, zbog, kako je naveo, govora mržnje.

U prijavi se navodi, kako su mediji pisali, da su urednici ovog lista objavljivanjem tekstova, „izvršili krivično delo 'rasna i druga diskriminacija' iz člana 387 stav 4 Krivičnog zakonika za koji je zaprećena kazna do tri godine zatvora." 

UNS podseća da su se novinari i mediji izborili za ukidanje zatvorske kazne za klevetu i da krivična prijava Đilasa protiv urednika medija predstavlja samo pokušaj da se na drugi način novinarima preti kaznom zatvora. 

Komentari (7)

ostavi komentar
uto

06.11.

2018.

Mirjana [neregistrovani] u 17:09

Bili ste nekada sjajni

Da ne znam sta se valja ispod ovog saopstenja stidela bih se sto sam clan sada mislim nekada dobrog udruzenja. To sto se Djilas manje voli od Vucicevica i Informera nije razlog da ovako branite tabloid koji siri neistine i vredja svakog koga stigne. Zasto to radite?

Odgovori
čet

01.11.

2018.

Sale [neregistrovani] u 21:51

Sramota

Sramotno saopštenje u odbranu vučićevog partijskog glasila (ne lista ili novine) za koje nije problem što postoji i za koga radi, ali jeste problem , i to veliki, kako radi, a radi tako da u iole pravnoj državi zbog takvog rada ne bi moglo da postoji.
Za zaboravne, taj vičićev glasnik je fanrika lažnih vesti - isto ono glasilo koje je više puta najavljivalo da "lažne patriote spremaju državni udar", "krvavo cepanje Srbije", "vučićevo ubistvo"...koje je imenovalo buduće "počinioce", koje je objavilo da hrvatska predsednica igra u porno filmovima i to čak ilustrovalo fotografijama, koje svakodnevno proglašava izdajnicima apsolutno sve koji ne podržavaju vučića...

Odgovori
sre

17.10.

2018.

Vesna [neregistrovani] u 21:38

Dno dna

Stidim se ovakvog stava UNS-a! Što ne reagujete na tekstove, izjave, govor mržnje, pretnje, uvrede, izmišljotine, izazivanje panike među građanima, neistine... koje Dragan J. Vučićević svakodnevno objavljuje, izgovora, širi u javnosti zloupotrebljavajući medije. Vučićević je i UNS (neke ljude u Udruženju?) verovatno ucenio da bi ga ovako "štitili".

Odgovori
sre

17.10.

2018.

radeta [neregistrovani] u 18:52

prelistavanje kodeksa novinara srbije

Zaista, koje UNS zapravo vrednosti brani? Iza kojih vrednosti stoji?

Odgovori
sre

17.10.

2018.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 18:04

А потпис?

Правила коментарисања драге колеге су и да испод сваког коментара стоји име и презиме коментатора или барем потпис- Колегијум, што се, познато вам је ако сте новинари, често злоупотребљава.
Због тога, храбро у коментарисање, али и потпис испод коментара!

Odgovori
sre

17.10.

2018.

Milos [neregistrovani] u 00:32

pravila komentarisanja

“Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.“

Pa zašto neće biti objavljeni, upravo ste opisali naslovnu stranu Informera koji branite :)

Odgovori
sre

17.10.

2018.

Milos [neregistrovani] u 00:30

Sram vas bilo

Pa za klevetu možda nema zatvorske kazne ali za dela iz optužbe ima. Laž i kleveta nisu isto što i poziv na linč. A vas da je sramota kakvu “perjanicu” novinarstva ste našli da branite. Sreća te Internet ne zaboravlja pa će ovo ostati dokaz vaše večne sramote jednom kad se ovo ludilo okonča.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi