Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Podrška predsedniku HND Hrvoju Zovku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 09. 2018.

UNS: Podrška predsedniku HND Hrvoju Zovku

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog odluke Hrvatske-radio televizije (HRT) da pokrene postupak otkazivanja ugovora o radu izvršnom uredniku programa HTV 4 i predsedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku i traži od ove televizije da postupak obustavi.

Kako navodi HND, Zovko je podneo molbu za razrešenje s mesta izvršnog urednika programa HTV 4, informativnog kanala HRT-a, a dan kasnije je poslao i pisano obrazloženje ostavke, u kojem je „ukazao na pritiske, cenzuru, prigovorio zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskog haosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4“.

Urednica Katarina Periša Čakarun je najpre prihvatila njegovu ostavku, ali ga je dva sata kasnije pozvala na drugi sastanak na kojem je iznela niz, kako kaže Zovko, neargumentovanih optužbi na njegov račun, među kojima i prigovor zbog njegovog angažmana u HND-u.

„Razgovor koji se pretvorio u verbalnu svađu, kakve su uobičajene u redakcijama, Uprava je iskoristila kao povod za pokretanje drakonskog postupka vanrednog otkaza ugovora o radu“, navodi HND i ističe da je uveren da do ovog postupka ni ovakve odluke Uprave HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsednik HND-a.

UNS pruža podršku kolegi Zovku i HND-u i podseća HRT da je u demokratskom društvu nedopustivo da članstvo u novinarskoj organizaciji koja se zalaže za slobodu izražavanja bude razlog za pritisak na novinare i ugrožavanje njihovog radno-pravnog statusa.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

21.09.

2018.

Вукица [neregistrovani] u 11:59

Наздравље!

Ко би могао и помислити да су новинари угроженији у "Лијепој нашој" (поносна чланица ЕУ, па још државна телевизија), него у "барбарској"Србији? Слобода медија на "еуропској разини", него шта!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi