Naslovna  |  Saopštenja  |  Protest UNS-a zbog izjave Nadežde Gaće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 03. 2010.

Protest UNS-a zbog izjave Nadežde Gaće

Udruženje novinara Srbije zgroženo je izjavom koju je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće dala povodom inicijative UNS-a da jedna beogradska ulica ponese ime Slavka Ćuruvije.

Podsećamo da je Gaće u vikend izdanju lista Danas ovaj predlog UNS-a nazvala čudnim i uvredljivim, sa obrazloženjem da su urednici Ekspres Politike, "u kojoj je bilo najavljeno Slavkovo ubistvo", u to vreme bili članovi UNS-a. Ona je zatim dodala: "Oni su tada bili posmatrači, a danas žele da osveštaju Slavka Ćuruviju jednom ulicom. Krvnici ne smeju da osveštavaju već da odgovaraju".

UNS poziva novinare u Srbiji da se pridruže našem predlogu da Slavko Ćuruvija još ove godine, u kojoj se obeležava deseta godišnjica demokratskih promena u Srbiji, dobije ulicu u Beogradu, kao i da Milan Pantić dobije ulicu u Jagodini. Istovremeno, UNS najoštrije protestuje protiv pokušaja Nadežde Gaće da čitavo jedno udruženje novinara proglasi zločinačkim i kolektivno krivim za reči i dela pojedinaca. Autor teksta "Ćuruvija dočekao bombe" u Politici Ekspres nije bio član UNS-a, a tadašnji glavni urednik Ekspresa Đorđe Martić isključen je iz UNS-a krajem dvehiljadite godine.

UNS smatra da reagovanje Nadežde Gaće u Danas-u predstavlja politikantsku zloupotrebu žrtve koju je Slavko Ćuruvija položio u ime slobodnog novinarstva. Gaće je svakako upoznata sa činjenicom da UNS danas ne vode ljudi iz nekadašnje Ekspres Politike, ali ga ne vode ni oni koji su Slavkovi saborci i prijatelji postali tek posle njegovog ubistva.

Umesto da nas Slavkova žrtva sve zajedno ujedini u borbi za slobodno novinarstvo, Nadežda Gaće kreće u obračun sa udruženjem koje predlaže da Slavkovo ime ponese jedna beogradska ulica. Krajnji je cinizam da Nadežda Gaće tobože brani Slavka Ćuruviju od Ljiljane Smajlović, i to danas kada odbrana Ćuruvije više nije opasna po život, kao što je bila 1999.godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi