Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nastaviti istragu okolnosti smrti Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 04. 2017.

UNS: Nastaviti istragu okolnosti smrti Dade Vujasinović

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se danas navršava 23 godine od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i traži od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke „Duge“.

Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu Ministarstvo pravde prosledilo je septembra 2015. godine dokaze, ali je zaključak izveštaja dostavljenog Višem javnom tužilaštvu jula prošle godine da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

Kako je UNS-u rečeno u Višem javnom tužilaštvu, povodom smrti Radislave Dade Vujasinović u toku je predistražni postupak.

„Tek kada se okonča predistražni postupak tužilac će biti u mogućnosti da oceni i proceni da li se i u čijim radnjama stiču obeležja bića nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način i u kom pravcu će biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka. Status ovog predmeta i dalje je otvoren i aktivan i nije doneta odluka u bilo kom pravcu“, rečeno je UNS-u u Višem javnom tužilaštvu.

UNS podržava i ceni rad Komisije za istragu ubistava novinara i očekuje da će Više javno tužilaštvo, uz pomoć Komisije, nastaviti istragu i konačno rasvetliti okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna gupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar  Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Problem u rešavanju okolnosti smrti novinarke „Duge“ bio je i nedostatak dokaza. Kada je Komisija za istraživanje ubistava novinara počela sa radom suočila se sa više puta ponavljanom tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno stradali u NATO bombardovanju policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije izvršena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi