Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS pozdravlja odluku suda u Strazburu protiv Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 04. 2017.

UNS pozdravlja odluku suda u Strazburu protiv Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja presudu Evropskog suda za ljudska prava u korist novinarke „Politike“ Ljiljane Milisavljević i smatra da je ovakva odluka još jedna pobeda za slobodu govora i mišljenja u Srbiji i da srpske sudije koje presuđuju u slučajevima protiv novinara prilikom odlučivanja treba da uzimaju u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava.

Koleginicu Milisavljević su srpski sudovi osudili za uvredu Nataše Kandić, nekadašnje izvršne direktorke Fonda za humanitarno pravo, koja je tužila novinarku zbog teksta objavljenog u „Politici“ 2003. godine.

UNS podseća da je još 2011. godine zahtevao da se sudija Zoran Šešić, koji je doneo skandaloznu presudu protiv novinarke „Politike“, zbog toga skine sa spiska kandidata za Visoki savet sudstva.

Novinarka „Politike“ je decembra 2006. godine Evropskom sudu za ljudska prava podnela tužbu protiv Srbije, a ovaj sud je juče, posle 11 godina, doneo presudu da je sud u Srbiji prekršio član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sedam sudija Evropskog suda za ljudska prava jednoglasno je navelo da se „Kandić, kao aktivistkinja za ljudska prava i javna ličnost neizbežno i svesno izložila sudu javnosti i da bi trebalo prema tome da pokaže veću toleranciju", kao i da krivična osuda koleginice Milisavljević može da odvrati druge novinare od toga da doprinose javnoj raspravi u pitanjima koja se odnose na život i na zajednicu.

Advokat novinarke Milisavljević pred Evropskim sudom za ljudska prava bio je londonski partner vašingtonske advokatske kancelarije Kovington i Berling Čarls Lister, koji je obučavao srpske novinare za izveštavanje sa suđenja u Haškom tribunalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi