Naslovna  |  Saopštenja  |  U odgovoru UNS-u MUP naveo: Policija može sprečavati novinare u obavljanju zadataka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 01. 2010.

U odgovoru UNS-u MUP naveo: Policija može sprečavati novinare u obavljanju zadataka


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je odgovorilo UNS-u da je pripadnik policije sprečavao fotoreportera "Kurira" da fotografiše lidera LDP-a Čedomira Jovanovića. U odgovoru stoji da policajci imaju pravo da sperečavaju lica da slikaju ličnosti koje su pod bezbednosnim merama i da su se ovom prilikom obe strane nedolično ponele.

"Naime, na osnovu službene beleške koju smo na zahtev Kabineta dobili od pripadnika MUP-a, koji je toga dana bio u obezbeđenju g-dina Jovanovića, došli smo do saznanja da je ekipa "Kurira" toga dana sedela u privatnom automobilu, bez obeležja. U trenutku dolaska g-dina Jovanovića iz parkiranog automobila izašao je građanin sa fotoaparatom i počeo da slika. Jedan od pripadnika obezbeđenja je zahtevao da se to lice legitimiše, što je on odbio, tražeći da se policijski službenik legitimiše, što je ovaj i uradio, predstavivši se kao radnik MUP-a", stoji u odgovoru.

"Nije na pripadniku obezbeđenja da slobodno procenjuje da li je neko fotograf, terorista ili običan građanin. Njegova dužnost i obaveza je da dotično lice legitimiše. To nije slučaj samo u Srbiji. Nadam se da svako ko se bavi novinarskom profesijom zna, da bez odobrenja bezbednosnih službi, nigde u inostranstvu ne može prići štićenim ličnostima", navodi se dalje u odgovoru.

Na pitanje UNS-a imaju li policajci koji obezbeđuju nosioce javne vlasti osim obaveze da se brinu za bezbednost i ovlašćenja da sprečavaju novinare/fotoreportere da obavljaju svoje zadatke, dobijen je potvrdan odgovor uz kratko obrazloženje "ako precene da je to nebezbedno".

MUP je naveo i da je u ovom slučaju došlo do nesporazuma i nedoličnog ponašanja i jedne i druge strane, kao i da je redakciji "Kurira" izrazio žaljenje zbog nemilog događaja uz molbu da sledeći put slede uputstva i pravila.

U odgovoru UNS-u stoji da je na osnovu procena bezbednosnih službi da je g. Jovanoviću ugrožena bezbednost, on početkom 2009. godine dobio obezbeđenje MUP-a, Uprave za obezbeđenje javnih ličnosti i objekata, i da Jovanović, pored toga, ima i privatno obezbeđenje.

Udruženje novinara Srbije obratilo se MUP-u 18. januara tražeći odgovor da li je osoba koja je na grub način sprečavala fotoreportera da na javnom mestu fotografiše lidera LDP-a Čedomira Jovanovića policajac. UNS je pitao i da li policajci koji obezbeđuju nosioce vlasti imaju ovlašćenja da sprečavaju novinare da obavljaju svoje zadatke, kao što se u ovom konkretnom slučaju dogodilo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi