Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje zabranu izveštavanja lokalnim novinarima u Aleksandrovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 01. 2010.

UNS osuđuje zabranu izveštavanja lokalnim novinarima u Aleksandrovcu


Udruženje novinara Srbije osuđuje postupak direktora Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu Gvozdena Đolića koji je zabranio ekipi televizije Diskos iz tog grada da prisustvuje i snimi degustaciju vina u organizaciji najboljih župskih vinara.

UNS je razočaran zbog ovog postupka, još jednog u nizu sličnih slučajeva u Aleksandrovcu, u kojima funkcioneri lokalne vlasti krše zakon i onemogućavaju novinarima da rade svoj posao, a time i pravo građana da budu informisani.

Protivzakonit čin direktora muzeja, koji je funkcioner lokalne vlasti, samo potvrđuje nespremnost opštinskih čelnika da prevaziđu sukob sa novinarima u Aleksandrovcu, iako su pre sedam dana uveravali rukovodstvo UNS-a da su spremni da sarađuju sa predstavnicima medija.

Da podsetimo, prošle srede predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, predsednik IO UNS-a Petar Jeremić i generalni sekretar Nino Brajović odvojeno su razgovarali sa predsednikom opštine Aleksandrovac Jugoslavom Stajkovcem i njegovim zamenikom Momčilom Mitrovićem sa jedne, i predstavnicima lokalnih medija sa druge strane. U tim razgovorima obostrano je izražena spremnost da se nesporazumi prevaziđu, a predstavnici UNS-a prihvatili su da budu organizatori javne tribine na kojoj bi se razgovaralo o nesuglasicama.

Najnoviji događaji, u kojima direktori javnih preduzeća, budžetskih korisnika, posredno izabrani od građana na te funkcije i plaćeni od tih istih građana, onemogućavaju pravo birača da budu informisani ukazuju da ne postoji volja da vlast bude izložena sudu javnosti.

Udruženje novinara Srbije očekuje da će najavljena tribina i razgovori u Aleksandrovcu ipak biti održani kako bi se prevazišli sukobi, a od lokalnih vlasti i novinara očekuje da poštuju svoje obaveze, zakonske i etičke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi