Naslovna  |  Saopštenja  |  Opština Babušnica da poništi nezakonito Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 09. 2016.

Opština Babušnica da poništi nezakonito Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres traži od lokalnih vlasti u Babušnici da poništi Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata i Komisiju imenuje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Protivno Zakonu koji predviđa da u komisiji za ocenjivanje predloga projekata većina članova bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji, opština Babušnica nije uvažila nijedan od tri predloga koje joj je poslala Koalicija. Kako je Koaliciji potvrđeno u ovoj Opštini, lokalna samouprava imenovala je komisiju od članova koje nisu predložila novinarska i medijska udruženja.

Na reagovanje da je Rešenje protivzakonito, u Babušnici su istakli da predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja „nije validan jer nema pečat Koalicije“, kao i da „nije dostavljen sporazum između članova Koalicije koji potvrđuje zajedničko predlaganje kandidata”. U ovoj Opštini su dodali i da nisu želeli da provere da li je predlog zaista poslala Koalicija jer “među predloženim kandidatima nema nijednog novinara iz Pirotskog okruga”.

O kršenju Zakona u Babušnici, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća da od početka primene novih medijskih zakona prati zakonitost sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

09.09.

2016.

Dejan [neregistrovani] u 20:35

A Vi ste bolji?

Da li su članovi Medijske koalcije dodeljivali novac svojim udruženjima?
Koliko su komisije u kojima su bili članovi UNS-a dodeli projekata i koliko para svom udruženju?
Kada te podatke iznesete u javnost onda delite i moralne pridike drugima ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi