Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži brisanje člana 336a KZ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 12. 2009.

UNS traži brisanje člana 336a KZ


Udruženje novinara Srbije ponovo upozorava da je letošnje usvajanje člana 336a Krivičnog zakonika, kojim se zabranjuje javno komentarisanje sudskih postupaka koji su u toku, ugrozilo slobodu izražavanja u Srbiji. To dokazuje i zahtev odbrane Uroša Mišića (okrivljenog za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici u decembru 2007), da se zabrani emitovanje serijala emisije Insajder koji se bavi navijačkim grupama u Srbiji, pod izgovorom da se prikazivanjem Insajdera ugrožava nezavisnost sudstva i krši pretpostavka nevinosti.

UNS je prošle sedmice održao okrugli sto na kom je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio da će Ministarstvo od Tužilaštva tražiti da donese obavezno uputstvo za primenu člana 336a KZ i da tumačenje šta konkretno predstavlja povredu pretpostavke nevinosti.

UNS podseća da takvo uputstvo još ne postoji iako je sporna odredba, kojom se ugrožava sloboda izražavanja, uneta u KZ još u avgustu ove godine. Brine nas i učestala praksa da izvršna vlast posreduje između zakonodavca i sudova.

Upozoravamo da vlast u Srbiji uporno uvodi nove mogućnosti za vršenje represije protiv slobode štampe i da time alarmantno sužava prostor novinarske slobode u celini.

Pozivamo nadležne organe da hitno pristupe izmenama Krivičnog zakonika i da član 336a ili izbrišu ili formulišu na način koji će voditi računa o slobodi javnosti da komentariše rad sudova.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi