Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Mediji prekršili Kodeks pri izveštavanju o zdravstvenom stanju Nede Arnerić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 05. 2016.

UNS: Mediji prekršili Kodeks pri izveštavanju o zdravstvenom stanju Nede Arnerić

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava na višestruko kršenje Kodeksa novinara Srbije pri izveštavanju medija o zdravstvenom stanju glumice Nede Arnerić koja se pre dva dana povredila pri padu sa terase stana u kome živi. Pojedini mediji iznose u današnjim štampanim izdanjima detalje o prirodi povreda koje je zadobila Neda Arnerić, njenom zdravstvenom stanju i razlozima nesreće, čime su prekršili Kodeks novinara Srbije, Zakon o javnom informisanju, kao i Zakon o pravima pacijenata.

Mediji su kao izvore informacija u današnjim tekstovima navodili izvore iz policije, Urgentnog centra i prijatelje glumice.

UNS podseća da po Kodeksu novinara Srbije informacije koje saopšte zdravstvene ustanove i drugi nadležni organi, a koje uključuju poverljive detalje o zdravstvenom stanju pacijenata, ne oslobađa novinare odgovornosti za njihovo prenošenje i nepoštovanje prava na privatnost i dostojanstvo.

UNS ističe da novinari ne bi trebalo da prenose poverljive informacije o zdravstvenom stanju pacijenata koje duboko zadiru u njihovu privatnost i dostojanstvo i urušavaju njegov ugled i da o ovakvim događajima moraju izveštavati uz dužnu novinarsku pažnju.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

11.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:40

hteli ste, gledajte

Hteli ste kapitalizam, sada uživajte. Šta se pravite naivni kao francuske sobarice?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi