Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: „Srpski telegraf“ prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 04. 2016.

UNS: „Srpski telegraf“ prekršio Kodeks novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava na kršenje Kodeksa novinara Srbije u današnjem i vikend izdanju dnevnog lista „Srpski telegraf“. Ove dnevne novine su na naslovnim stranama objavile diskriminatorne tekstove prema pripadnicima LGBT populacije. UNS ne spori legitimno pravo novinara i medija da istražuju temu o širenju HIV-a, zasnovanu na podacima iz istraživanja Instituta Batut, ali upozorava da tekstovi moraju biti u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

UNS ističe da je „Srpski telegraf“ u pomenutim tekstovima  prekršio odredbu Kodeksa novinara Srbije kojom je propisano da se novinari moraju suprotstaviti svakom vidu diskriminacije, pa i diskriminacije zasnovane na seksualnom opredeljenju.

UNS takođe ističe da optuživanje cele LGBT populacije za širenje zarazne bolesti nije u skladu sa etičkim pravilima novinarske profesije.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

18.04.

2016.

Колега [neregistrovani] u 22:46

УНС није Владо Шегрт

Зашто нисте поставили и текст из "Српског телеграфа", да видимо о чему се ради. Или да "судимо" попут покојног народног хероја и херцеговачког првоборца Влада Шегрта који је током политичке хајке на роман Вука Драшковића говорио "Ја роман "Нож" нисам читао, али га осућујем!"

Odgovori
pon

18.04.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:00

naravno

Pa nisu krivi oni za HIV nego svi ostali.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi