Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži zaštitu ekipe "Insajder"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 12. 2009.

UNS traži zaštitu ekipe "Insajder"

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra ozbiljnim pretnje autorki emisije „Insajder“ Brankici Stanković, koje različite osobe u protekla tri dana ostavljaju na društvenoj mreži facebook.

UNS traži da policija i nadležni državni organi zaštite novinarku i ekipu „Insajdera“ kojima se preti smrću i brutalnim fizičkim razračunavanjem, kao i da se rezultati istrage u najkraćem roku javno saopšte.

UNS podseća da Krivični zakonik od avgusta ove godine novinarski posao tretira poslom od javnog značaja i da omogućava strože kažnjavanje pretnji i napada na novinare.

Prema članu 138 Krivičnog zakonika i dodatom stavu 3 predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina za one koji ugrožavaju sigurnost najviših državnih službenika, ali i novinara, pretnjom da će “napasti na život i telo“, a u vezi sa poslom koji obavljaju.

UNS smatra da je istraživanjem povezanosti navijačkih grupa i njihovih vođa sa kriminalom pokazana novinarska hrabrost i da je otvaranje ove teme u interesu javnosti, samih navijača i sportskih klubova.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi