Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Kazniti napadače na novinare „Jugmedije“ i „Politike“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 11. 2015.

UNS: Kazniti napadače na novinare „Jugmedije“ i „Politike“

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog jučerašnjih napada na urednicu portala Jugmedija (jugmedia.info) Milicu Ivanović u Vučju i ekipu „Politike“ u Beogradu i traži da počinioci budu kažnjeni u skladu sa zakonom. Urednicu portala „Jugmedia“ Milicu Ivanović napao je juče, na novinarskom zadatku, rukovodilac hladnjače „Porečje“ iz Vučja Goran Živković.

 

„Razgovarali smo sa direktorom hladnjače o situaciji u firmi i od njega dobili dozvolu da porazgovaramo i sa radnicima. Rukovodilac hladnjače Goran Živković nas je sačekao na ulazu. Kada sam pitala primaju li radnici plate, uhvatio me je za vrat naređujući mi da napustim fabrički krug. Reagovao je kolega, novinar ‘Večernjih novosti’ pokušavajući da ga smiri, ali me je Živković opet napao. Vukao me je za ruku, pretio, vređao, sve vreme pokušavajući da mi oduzme fotoaparat. Prijavila sam napad policiji, ali je ono što me je strahovito povredilo je to što su kvalifikovali ovo delo kao prekršaj, a ne kao napad na službeno lice, kako je propisano Krivičnim zakonikom. Planiram da uložim žalbu jer napad na novinara ne sme biti okvalifikovan tako. Uplašena sam i osećam se nebezbedno“, priča Ivanovićeva za UNS.

Direktor hladnjače Nebojša Videnović rekao je UNS-u da je “iznenađen jučerašnjim incidentom i da mu je žao što se to desilo“.

„Radnik će biti sankcionisan. Razgovarali smo sa njim i kaže da je bio nervozan. Nadležni organi treba da odrade svoj posao, a što se nas tiče, već razgovaram sa pravnicima da vidimo na koji način on može biti kažnjen”, rekao je Videnović.

Novinarsku ekipu “Politike” juče je, dok su pokušavali da dobiju infomracije o eksploziji bombe na Vračaru, napao stanar zgrade ispred koje se desila eksplozija.

Božidar Filipović je, videvši ih ispred, novinarku Danijelu Vukosavljević i foto-reportera “Politike” pozvao da uđu u njegov stan.

“Kada smo ušli, u nadi da ćemo dobiti više informacija, videli smo da je unutra i ekipa lista ‘Alo’. Filipović je tada rekao: ‘Sad kada ste ušli, nećete izaći odavde. Olovom ću da vas napunim, pa ćemo da vidimo ko će onda da piše tekst’. Držao nas je zatvorene oko 15 minuta. On inače ima elektronsku  narukvicu na ruci jer je osuđen zbog napada na policajca. Unutra je bio i njegov advokat. Želeli smo da sačekamo policiju, ali nas je žena koja se predstavila kao vlasnica stana naknadno izbacila napolje”, rekla je Vukosavljević za UNS.

Ona ističe da pretnje nije prijavila policiji i da još uvek razmišlja da li da to uradi.

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

06.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:27

Imali neko drugi

Arhiva kaze da je samo doticna gospodja vise puta napadnuta. Pa postavljamo logicno pitanje ima li neko drugi, da je napadnut, sem nje i njenog saradnika ?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi