Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Protestujemo zbog otkaza novinaru Radio Odžaka Radoslavu Mediću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 12. 2014.

UNS: Protestujemo zbog otkaza novinaru Radio Odžaka Radoslavu Mediću

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza novinaru Radio Odžaka Radoslavu Mediću, kao i činjenice da se šest meseci pred obaveznu privatizaciju medija novinari proglašavaju tehnološkim viškom. Direktor ovog radija Zoran Lukić Medića je početkom decembra premestio na početničko radno mesto, da bi ga pre dva dana proglasio tehnološkim viškom.

 

„Prvo me je nakon što sam u septembru objavio izveštaj sa konferencije za štampu Demokratske stranke, u kom sam preneo njihovu kritiku vlasti, premestio na početničko mesto novinara reportera, da bi nakon manje od mesec dana doneo odluku da se to radno mesto ukida“, rekao je Medić UNS-u i dodao da je ovakav potez direktora „klasična odmazda zbog kritičkih tekstova“.

„Nije ništa drugo do odmazde i nalaženja načina da me sklone. Samo su to pokušali da uviju u pravne norme. Smeta im što sam pisao i o opoziciji“, rekao je Medić.

Direktor radija Zoran Lukić navodi da je Medić proglašen tehnološkim viškom zbog „neophodne sistematizacije“.

„Godinama su ovde ljudi zapošljavani bez reda, morala se uraditi sistematizacija i zato je njegovo radno mesto ukinuto, imamo višak radnika i to nema veze sa onim što Medić priča“ rekao je Lukić. 

Medić je u Radio Odžacima radio više od trideset godina, a do penzije mu je ostalo još dve.

UNS podseća da po Zakonu o javnom informisanju i medijima novinaru ne može prestati radni odnos, umanjiti se ugovorena zarada ili ugovorena naknada za rad, niti se na drugi način staviti u nepovoljniji položaj zbog toga što je u javnom glasilu objavio istinitu tvrdnju ili izneo mišljenje, kao ni zbog toga što je svoje mišljenje izneo van medija kao lični stav.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi