Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Za medije opasne odredbe Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 12. 2014.

UNS: Za medije opasne odredbe Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja ne uvrsti članove kojima se propisuje zabrana emitovanja ili distribucije određenih vrsta medijskog sadržaja.

U članu jedan Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja Radna grupa je predvidela da  „u javnom informisanju i u oglašavanju, odnosno prilikom emitovanja ili distribucije programskog sadržaja, bude zabranjeno predstavljanje, to jest promovisanje nebezbednog odnosno nepropisnog ponašanja u saobraćaju na putevima, a naročito vožnje bez upotrebe sigurnosnog pojasa, bez upotrebe zakopčane kacige, pod dejstvom alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, vožnje brzinom većom od dozvoljene, nasilničke vožnje, prevoza dece do 12 godina van dečijeg sedišta, nepropisno preticanje, obilaženje, nepropisno kretanje pešaka.”

Za prekršaj odredbe o javnom informisanju i oglašavanju predloženo  je da kazna za pravno lice bude od 100.000 do 800.000 dinara.

U objašnjenju tokom rasprave na Radnoj grupi, između ostalih, kao opravdanje za ovakvu zabranu  naveden je primer da je nedopustivo da medij objavi izjavu ministra da „vozi 200 na sat jer žuri”.

UNS Radnoj grupi Ministarstva saobraćaja skreće pažnju da je krovni medijski zakon Zakon o javnom informisanju i medijima, a da standarde ponašanja medija i novinara propisuju i Kodeks novinara Srbije, kao i Kodeks ponašanja emitera.

UNS ističe da je u skladu sa dobrom novinarskom praksom da novinari pri objavljivanju ovakvih informacija treba da kritikuju nebezbedno ponašanje, ali napominje da je objavljivanje informacije da “ministar vozi 200 na sat” upravo u javnom interesu i da ne bi trebalo Zakonom o bezbednosti saobraćaja zabranjivati i kažnjavati objavljivanje ovakve informacije.

UNS ističe da bi se ovakvim odredbama zakona moglo ozbiljno naštetiti javnom interesu i ugroziti sloboda medija.

UNS pozdravlja odluku Ministarstva da u Radnoj grupi za izmenu zakona učestvuju i novinari i poziva ga da sporne odredbe izbaci iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

08.12.

2014.

Vlada N. [neregistrovani] u 10:04

šta je pisac hteo?

Upravo objavljivanje takvih sadržaja uz prigodno objašnjenje pozitivno utiče na normalne vozače da im tako nešto ni slučajno ne pada na pamet. Oni drugi će i sa i bez takvih prikaza činiti ono što će činiti, jer njima ništa neće doći do mozga. Bilo kakva zakonska ograničenja u tom smislu su više nego suvišna, jer na Youtube-u imaju takvih katastrofalnih primera koje naši mediji ne mogu nikada da snime i objave. Ako to negativno utiče, onda bi trebalo zabraniti i Youtube, a to je već više nego represivna varijanta i podseća na neke režime koje ne bih pominjao kao primer.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi