Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS sa DNKiM traži istragu o nestalim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 08. 2009.

UNS sa DNKiM traži istragu o nestalim novinarima


Udruženje novinara Srbije zahteva od predstavnika EULEKS-a da započnu istragu i rasvetle slučaj trojice srpskih novinara koji su nestali na Kosovu i Metohiji i uhapse i kazne ubice novinara Aleksandra Simovića.

Društvo novinara Kosova i Metohije, kao ogranak Udruženje novinara Srbije, uputilo je apel Euleksu da preko svojih istražitelja učine maksimalne napore u pronalaženju nestalih novinara sa Kosova i Metohije.

UNS sa DNKiM podseća da je sutra jedanaest godina od kako su Đuro Slavuj i Ranko Perenić, novinarska ekipa “Radio Prištine”, nestali na putu za Orahovac.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka Zočištu, u manastir Sveti Vrači, da naprave prilog o povratku kidnapovanih monaha. Poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim časovima, odakle su, prema rečima meštana, umesto na istok krenuli greškom na zapad, ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom tzv. OVK.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o sudbini nestalih. Takođe, njihov automobil, plava zastava 128, do sada nije pronađen.

UNS sa DNKiM podseća i da je Ljubomir Knežević, dopisnik "Politike" i prištinskog "Jedinstva", nestao 6. maja 1999. godine u podnožju planine Čičavica, kod Vučitrna.

Kneževićevo telo nije pronađeno, a u Beloj knjizi Vlade Republike Srbije pod naslovom "Albanski terorizam i organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji", objavljenoj septembra 2003. godine, kao osumnjičeni za nestanak ovog novinara pominje se Bekim (Veselj) Šuti, zvani "Niku", rođen 1. maja 1976. godine u selu Ošljane, opština Vučitrn.

U Beloj knjizi stoji da je Šuti bio komandant specijalne jedinice tzv. OVK pri operativnoj zoni Šalja i da je ova jedinica, koja je brojala oko 40 pripadnika, početkom maja 1999. godine, otela Ljubomira Kneževića.

Kako piše u knjizi, Knežević je odveden u štab koji se nalazio u selu Ošljane, gde je mučen, a zatim ubijen.

UNS sa DNKiM od misije EU u pokrajini traži da se pronađu i kazne ubice novinara i pisca Aleksandra Simovića koji je nestao u Prištini takođe 21. avgusta 1999. godine.
Posmrtni ostaci Simovića, koji je kao novinar i prevodilac radio za Media action - Internacional, pronađeni su kasnije u selu Obrinje kod Glogovca.

UNS sa DNKiM će 30. avgusta na Međunarodni dan nestalih u Prištini, ispred sedišta EULEKS-a, održati mirno protestno okupljanje.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi