Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKIM I UNS: Otkaz uredniku RTK2 Zoranu Ćulafiću odmazda zbog ukazivanja na neprofesionalizam i korupciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 09. 2013.

DNKIM I UNS: Otkaz uredniku RTK2 Zoranu Ćulafiću odmazda zbog ukazivanja na neprofesionalizam i korupciju

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuju ekspresni otkaz glavnom i odgovornom uredniku Radiotelevizije Kosova 2 (na srpskom jeziku) Zoranu Ćulafiću koji je potpisao generalni direktor RTK (Radiotelevizije Kosova) Mentor Šalja nakon što je Ćulafić javno progovorio o neprofesionalizmu, finansijskim zloupotrebama i nepotizmu na RTK2. Za DNKIM i UNS otkaz Zoranu Ćulafiću je odmazda zbog ukazivanja na neprofesionalizam i nemirenje sa korupcijom u kosovskom javnom servisu koji se finansira novcem svih građana Kosova i Metohije.

 

U obaveštenju Zoranu Ćulafiću o ovoj odluci stoji da je na zahtev direktora RTK2 Žarka Joksimovića generalni direktor RTK (Radiotelevizije Kosova) Mentor Šalja zbog njegovog „ javnog nastupa na privatnoj televiziji“ TV Centar“bez odobrenja menadžmenta te kuće“ dobio otkaz.

DNKIM i UNS ističu da je Zoran Ćulafić gostujući u emisiji „Dogovor“ „ TV Centar“ govorio o finansijskim zloupotrebama, nepotizmu, nepoštovanju profesionalnih i etičkih standarda u RTK2 kao i da je na to mesecima upozoravao direktora RTK2 Žarka Joksimovića, generalnog direktora RTK Mentora Šalju, menadžment kuće i potpredsednika Skupštine Kosova Petra Miletića.

„Mislio sam da će me barem pozvati na razgovor, zatražiti od mene da dam izjavu i pozabaviti se utvrđivanjem činjenica i slučajevima kršenja zakona i procedura o kojima sam govorio, pre nego što donesu odluku o mom otkazu“, rekao je za DNKIM Zoran Ćulafić.

DNKIM i UNS podsećaju javnost da je na zahtev ovih esnafskih organizacija međunarodna zajednica odlučila da formira nezavisni televizijski servis za srpsku zajednicu na KiM pa je takva odredba ušla i u Ustav Kosova. Međutim, Zakonom o Javnom emitovanju , uz podršku poslanika Srpske liberalne stranke u Skupštini Kosova, umesto nezavisnog servisa na srpskom jeziku formiran je RTK2 kao drugi kanal Radiotelevizije Kosova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi