Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS zaprepašćen odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu protiv TV Apatin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 07. 2013.

UNS zaprepašćen odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu protiv TV Apatin

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je presudom Apelacionog suda u Novom Sadu protiv TV APATIN, izdavača lokalnog nedeljnika Glas komune, kojom su ovo informativno preduzeće i njegova glavna urednica solidarno osuđeni na isplatu štete od 1 000 000 dinara privatnim tužiocima zbog povrede prava na privatnost.

Pogrešnim tumačenjem Zakona o javnom informisanju i suprotno praksi Evropskog suda za ljudska prava Apelacioni sud u Novom Sadu je, uz procesne propuste, izrekao kaznu koja može dovesti do gašenja medija.

Apelacioni sud u Novom Sadu je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Somboru, za koju UNS ističe da je primer dobrog poznavanja i razumevanja Zakona o javnom informisanju, prakse Evropskog suda za ljudska prava i Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Tom presudom su Glas komune i njegova urednica oslobođeni odgovornosti.

Udruženje novinara Srbije podseća javnost da je isti Apelacioni sud pre tri godine potvrdio i skandaloznu presudu Višeg suda u Subotici protiv novinara Lasla Šaša. Tom presudom, suprotnom domaćim zakonima i stavovima Evropskog suda za ljudska prava, presuđeno je da je šteta učinjena klevetom veća jer je u pitanju javna ličnost.

UNS upozorava da se ovakvim presudama ugrožava ne samo sloboda informisanja, nego se medijima preti i gašenjem zbog nesrazmerno visokih kazni. Sa druge strane, poreski obveznici će plaćati štetu koju ovakvim presudama, suprotnim stavovima Evropskog suda za ljudska prava, država nanosi medijima.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

24.07.

2013.

video [neregistrovani] u 14:11

Konferencija

http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/528/najveca-sudska-kazna-jednom-mediju----presuda-od-milion-dinara---tv-apatin-.html

Odgovori
uto

23.07.

2013.

Vesna [neregistrovani] u 23:13

dodatna pitanja

Na koji nacin je izvestavano - da li postoje negde ti materijali?
Kako to da supruga Miodraga Popova - Slavica - koja je vlasnica TV Apatina nije se oglasila po ovom pitanju?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi