Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i SNS čekaju novi potez Međunarodne federacije novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 04. 2009.

UNS i SNS čekaju novi potez Međunarodne federacije novinara


Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) juče su razvili transparent "Mediji nisu vojni cilj" ispred srušene zgrade RTS-a u Aberdarevoj, u kojoj je 16 medijskih radnika 1999. godine ubijeno u NATO bombardovanju, i ovu poruku poslali Međunarodnoj federaciji novinara i organizacijama članicama.

UNS i SNS očekuju da Međunarodna federacija novinara na prvom sastanku Administrativnog komiteta razmatra inicijativu da 23. april ustanovi kao Dan sećanja na novinare i medijske radnike stradale u medijima koji su proglašeni vojnim ciljem i toga dana šalje poruku "Mediji nisu vojni cilj".

UNS i SNS tražili su da međunarodni dan sećanja bude baš 23. april u kojem će se širom sveta podsećati na imena, godišta i zanimanja ubijenih radnika RTS-a. Takođe, na ovaj dan utvrđivaće se dokle je stigla istraga i kažnjavanje odgovornih.

Zajedno sa predstavnicima UNS-a, SNS-a, kolegama iz RTS-a i Asocijacije medijskih fotografa, transparent "Mediji nisu vojni cilj" razvili su i predstavnici Atinskog udruženja novinara potpredsednik Dimitros Calapatis, generalni sekretar Kostas Betinakis i predstavnik skupštine grčkih novinarskih udruženja Spiridon Hadzaras, koji su došli u Beograd da bi prisustvovali 10-godišnjem pomenu stradalim radnicima RTS-a.

UNS i SNS zadovoljni su jučerašnjim reagovanjem Međunarodne federacije novinara (pogledati u nastavku) i zahvalni "Kijevskom nezavisnom medijskom sindikatu", Udruženju novinara Južne Albanije i Forumu novinara Mauritanije koji su na jučerašnji dan emitovali poruku "Mediji nisu vojni cilj" i podsetili na stradanje radnika RTS-a.


Saopštenje Međunarodne federacije novinara (IFJ) emitovano juče, 23. aprila 2009.

Deset godina kasnije, IFJ kaže da se NATO “mora izviniti” zbog ubistva medijskih radnika u Beogradu

Deset godina nakon što su se snage NATO-a usprotivile protestima novinara i grupa za ljudska prava i bombardovale zgradu televizije u Beogradu ubivši 16 medijskih radnika, Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je danas da se šteta od takvog besprimernog čina još uvek oseća.

“Kada su snage NATO-a odlučile da bombarduju televizijsku stanicu RTS u Beogradu, smatrajući njenu propagandu uvredljivom, napravili su strašan presedan,” izjavio je Džim Bumela, predsednik IFJ. “Ovim napadom započeta je decenija napada na medije u zoni konflikata, čime je novinarstvo postalo opasnije no ikada ranije.”

Bumela kaže da NATO treba da prizna svoju grešku od 23. aprila 1999. godine, kada je, u borbi sa režimom Slobodana Miloševića, gađao državnog emitera u Srbiji. “Izgubljeni životi nestali su zauvek, ali izvinjenje NATO-a porodicama i kolegama onih koji su ubijeni uveliko kasni,“ izjavio je on.

Samo nekoliko dana pre napada, IFJ je primio uveravanja od zvaničnika NATO-a da neće dejstvovati protiv medija tokom konflikta u vezi budućnosti Kosova. Takvim napadom se krši međunarodno pravo, upozorio je IFJ i drugi zagovornici slobode štampe, čak i ako su ti mediji krivi za propagandu. Napadi na medije dozvoljeni su samo onda kada su ovi aktivno uključeni u ratnu strategiju.

Ali NATO je, ipak, napao. Oni koji su ubijeni bili su prinuđeni da ostanu na svojim radnim mestima uprkos upozorenjima o napadu, što je izazvalo tvrdnje da su ih šefovi RTS-a promišljeno doveli u opasnost. Nakon ovog napada, drugi napadi na medijske objekte bila su opravdani operacijom NATO-a, posebno od strane izraelske vojske koja je napala medijski objekat u Libanu 2006. godine, kao i u pojasu Gaze ranije ove godine.

IFJ je obećao na ovoj godišnjici da će pružiti podršku nastojanjima novinara u Srbiji da traže pravdu za svoje kolege koji su ubijeni tokom ovog napada i da prevaziđu tradiciju političke podele koja tako dugo narušava ovu profesiju.

Za dalje informacije, kontaktirajte IFJ na +32 2 235 2207

IFJ predstavlja 600.000 novinara u 123 zemlje širom sveta



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi