Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pronaći odgovorne za pretnje Miljanović Zubac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 09. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Pronaći odgovorne za pretnje Miljanović Zubac

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog preteće poruke, ispisane na vikendici u izgradnji, čiji su vlasnici sinovi novinarke Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Nataše Miljanović Zubac i traži da nadležni organi pronađu odgovorne i kazne ih.

„Umri NMZ“, natpis je koji je juče na zidu kuće u mestu Ljubomir blizu Trebinja zatekla porodica Zubac. Novinarka Miljanović Zubac je odmah ovu pretnju prijavila policiji. Policijski službenici su, kako se navodi u saopštenju Policijske uprave, juče izašli na lice mesta i o tome obavestili i dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, pod čijim je nadzorom izvršen uviđaj.

Tužilac je događaj kvalifikovao kao krivično delo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 150. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

„Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem zakonskih mjera i radnji u vezi sa ovim izvršenim krivičnim djelom“, dodaju iz Policijske uprave u Trebinju.

UNS podseća da ovo nije prva ni jedina preteća poruka koju je Miljanović Zubac dobila. Nakon što je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj javno uvredio Miljanović Zubac u jutarnjem programu „Dobro jutro, Srbijo“, emitovanom na TV Hepi u februaru 2021. godine, usledio je niz napada na nju. Sredinom 2022. godine zapaljen joj je automobil ispred kuće u kojoj živi, a onda su usledile i druge pretnje.

UNS poziva nadležne organe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da poruke koje je dobila Miljanović Zubac shvate ozbiljno i da uzmu u obzir celokupnu situaciju u kojoj se ona nalazi.

UNS podseća da su zastrašivanje i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih napada moraju da snose odgovornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi