Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustivo finansijsko uslovljavanje medija u Čačku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 04. 2013.

UNS: Nedopustivo finansijsko uslovljavanje medija u Čačku

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog izjave Mirjane Đoković, članice Komisije za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja Grada Čačka, da će se zalagati da mediji koji kritikuju Gradski odbor SNS, odborničku grupu i odbornike SNS, gradske funkcionere SNS i naročito poslanika Radojevića (SNS) ne dobiju novac iz budžeta ili da dobiju znatno manje od onoga što u projektima traže.

UNS upozorava da je ovakav postupak u suprotnosti sa slobodom informisanja, kao i da zadatak medija jeste da opravdano kritikuju nosioce javnih funkcija, a ne da ih neopravdano hvale. Neprihvatljivo je uslovljavanje finansiranja medija pozitivnim pisanjem o nosiocima javnih funkcija.

UNS podseća da je nacrtom novog Zakona o javnom informisanju predviđeno da novac iz budžeta za finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja dodeljuju nezavisne komisije u kojima bi lokalni funkcioneri imali manjinu, upravo da bi se izbegli ovakvi pritisci.

UNS smatra da Mirjana Đoković više nema moralno pravo da odlučuje o dodeli novca iz budžeta za informisanje građana zbog nepoštovanja osnovnih principa medijskih sloboda.

Komentari (5)

ostavi komentar
pon

15.04.

2013.

Nebojsa Dubajic [neregistrovani] u 07:48

Re: Mediji u Cacku

Ako UNS ne zastiti slobodno i profesionalno novinarstvo , na gradskom,opstinskom,pokrajinskom i republickom nivou bojim se da cemo se vratiti 20 godina u nazad...kad je vlast Slobodana Milosevica kontrolisala 80% do 90% javnog iformisanja u svoje interese! Nova vlast polako i veoma podmuklo to isto pokusava da uradi .
Zato Vase Udruzenje to ne sme da dozvoli i ja Vam u tome dajem punu podrsku ......Sloboda govora,pisanja i javnog iznosenja misljenja je osnovno ljudsko pravo koje je zagarantovanom Republickim Ustavom.

Odgovori
čet

04.04.

2013.

Nikola Stojanovic [neregistrovani] u 19:10

Ugrozena sloboda medija istina ili nesto drugo

Na ovaj odogovor moram da dam komentar. Gospodine ili gospodjo ko je odgovorio na predhoddni komentar:
- ne radi se ovde o tome ko ima pravo da bude odbornik ili ne, vec o tome da se vlasnik medija koji je poslao Nunsu ovakav clanak, veoma nekoretno da nekazem kvarno zloupotrebio osetljiv problem slobode govora i medija. On se u toj izjavi, koju tretira kao medijsku diskrimanaciju, nasao direktno prozvan jer zaista i radi to sto je gospodja Djokovic izjavila, da naglasim, zasita vec duze vreme jednostrano napada SNS u Cacaku. To mozete videti u arhivama clanaka na potralu ozon press, gde gospodo novinari ,on postupa kao najobicnija zuta stampa a ne kao novinar koji zna kako se radi taj posao i predstavlja se kao clan Nuns-a. Da podsetim svaki pravi novinarski clanak treba da sadrzi izjavu i strane koja je po nekom osnovu negativno opisana ili njeno delo u tom novinskom clanku. On to nikada nije uradio, nije nikada proverio verodstojnost podataka koje je objavljivao. A vama gospodo iz Nuns-a zameram sto niste proverili verodostojnost teksta koju Vam je dostavio gospodin Markovic, vec ste objavlili osudu bez provere. Logicno je da cete osuditi svaki pokusaj gusanje javne reci a tek kada proverite stvarne cinjenice. Mogli ste bar pozvati Gradski odbor SNS-a i proveriti verodostojnost toga sto gospodin Markovic tvrdi. Inace za vasu informaciju isti taj gospodin ima prijavu od agencije za borbu protiv korupcije za sukob interesa, jer je godinama uzimao iz istog tog budzeta sredsva a bio odbornik, isto je i danas. Ovde se radi o strahu za licni interes i nema reci o krsenju prava novinara ili slobode pisanja itd. Vi na svom portalu na dnu lepo isticete pravila postavke komentara i isti taj gospodin na svom portalu pusta svakave komentare bez cenzure sa neverovatnim ruznim, sramotnim sadrzajem. A inace gospodin valsnik medija OZON PRESS je istaknuti clan Liberalno Demokratske partije u Cacku vec godinama, sto je jos jedna potvdra da sve ovo nema veze sa slobodom novinarsta. Meni je zaista zao sto jedno ovakvo udruzenje objavljuje neproverene informacije.

Odgovori
pon

01.04.

2013.

toni stankovic [neregistrovani] u 19:10

Re:

A kakav je to sukob interesa kada je neko odbornik i vlasnik ili zaposleni u lokalnom mediju? Ko to sme da bude odbornik? Lekari iz JP, prosvetni radnici iz JP, pravnici iz JP, direktori iz JP, arhitekte iz JP, zaposleni u JP? Ili zaposleni u ustanovama koji svi od reda primaju platu iz budzeta? Svi oni mogu da budu odbornici i nisu u sukobu interesa, samo taj vlasnik medija jeste. Navatajte sledeci put nekoliko seljaka, pa ih kandidujte za odbornike, oni, najverovatnije, imaju najmanje veze sa budzetima...

Odgovori
pon

01.04.

2013.

Petra [neregistrovani] u 17:37

Jos kad bi bilo to tacno

Sve vreme se spekulise recenicom koju je ona izrekla na zatvorenoj sednici GO SNS u Cacku. A da li je to rekla ili nije nemamo nigde snimljeno niti zapisano. Takodje prenebregava se cinjenica da je to objavio vlasnik lokalnog medija koji je u isto vreme odbornik, pa se sukob interesa ovde nigde ne pominje. Raspitajte se malo, drage kolege, pa onda izdajte saopstenja i konstatujte.

Odgovori
pon

01.04.

2013.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 17:37

КЊАЖЕВАЧКИМ НИ ДИНАР

У Књажевцу локална власт (формирана јула 2012. године) од средстава предвиђених за извештавање медија, не даје "ни динар" двонедељнику "Нове књажевачке новине", упркос обећању да ће се сарадња наставити (новине излазе од 2009. године).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi