Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljiv napad na ekipu „Niške inicijative“

02. 11. 2023.

UNS: Neprihvatljiv napad na ekipu „Niške inicijative“

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od zaposlenih u vrtiću „Pčelica“ u Nišu profesionalan pristup prema ekipi „Niške inicijative“ Srđanu Noniću i njegovoj snimateljki, koje su juče pokušavali da oteraju dok su snimali zgradu Uprave ove ustanove.

Zaposlena u upravi vrtića „Pčelica“ je Noniću, koji je i građanski aktivista i odbornik u Skupštini Grada Niša, dok je sa koleginicom snimao prilog, najpre otela telefon iz ruku, a zatim je i uz uvrede fizički nasrnula na njega i snimateljku.

Kako piše na portalu „Niška inicijativa“, Nonić je juče nakon incidenta dao izjavu policiji i prijavio ga Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

UNS podseća da je dopušteno snimanje na javnom prostoru i da ono ne može biti ni na koji način onemogućavano.

Istovremeno, UNS ukazuje da Kodeks novinara Srbije propisuje nespojivost novinarskog posla sa političkim angažmanom, odnosno da „učešće u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji (političke stranke/kompanije, i slično), ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom“.

Nema komentara.