Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministar da objasni na osnovu čega je menjao predloge komisija o raspodeli sredstava na medijskim konkursima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 09. 2023.

UNS: Ministar da objasni na osnovu čega je menjao predloge komisija o raspodeli sredstava na medijskim konkursima

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da odgovori da li je konsultovao komisije koje su odlučivale o raspodeli sredstava pre nego što je pojedinim projektima na konkursima Ministarstva menjao iznose koje su članovi komisija predložili, odnosno da li je utvrdio da su komisije radile suprotno Zakonu i da li je od njih pre izmene zatražio da isprave eventualne nepravilnosti i greške.

Naime, u Rešenjima o raspodeli sredstava, na pet od devet ovogodišnjih konkursa ministar je, kako je objavljeno „u skladu sa članom 25. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, na osnovu diskrecionog ovlašćenja“ menjao iznose koje je komisija predložila za sufinansiranje. On je tako nekim medijskim projektima umanjio sredstva koje je komisija predložila, dok je drugima, među kojima je i jedan projekat UNS-a, povećao.

UNS podseća da član 25. stav 1. ZJIM na koji se ministar pozvao u obrazloženju glasi: “Odluku o raspodeli sredstava donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, a na osnovu obrazloženog predloga komisije” i da u njemu nije navedeno da ministar ima diskreciono pravo da obrazloženi predlog komisije menja po svom nahođenju.

I u Pravilniku o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja, koji bliže uređuje projektno sufinansiranje, u članu 24. piše da „odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, u formi rešenja, a na osnovu  predloga  komisije o raspodeli sredstava sa obrazloženjem”.

“Ukoliko rukovodilac organa koji je raspisao konkurs uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona, ovog pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na  konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatražiće pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku“, propisano je Pravilnikom.

UNS zato traži odgovor na pitanje da li je ministar pre donošenja rešenja uočio greške u radu komisija, te da li ih je pisanim putem pre donošenja rešenja pozvao da te greške ili nepravilnosti isprave? U protivnom, ni ministar, niti bilo ko iz Ministarstva nema pravo da menja odluke komisija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi