Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustivo vređanje novinara u Valjevu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 12. 2012.

UNS: Nedopustivo vređanje novinara u Valjevu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog uvreda koje su odbornik Skupštine Grada Valjeva Slobodan Gvozdenović i zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić u toku zasedanja Skupštine uputili valjevskim novinarima. Na zasedanju Skupštine Grada Valjeva, nakon što je za govornicu izašao odbornik Grupe građana „Pobeda“ Slobodan Gvozdenović, novinarka radija „Patak“ iz Valjeva Darija Ranković je sklonila svoj diktafon sa govornice.

 

"Gvozdenović je tada počeo da viče da dok on priča mikrofoni ne smeju da se sklanjaju i da će on lično "najuriti" one koji to urade. Njemu su se pridružili i pripadnici „Boračkog udruženja“ koji su prisustvovali sednici, ali i zamenik gradonačelnika Valjeva Dragoljub Krstić koji je novinare nazvao „ološem“ i vikao svim novinarima u sali: „Ološ napolje!“,“ rekla je UNS-u Darija Ranković.

Sednica je na kratko prekinuta, nakon čega se Skupštini obratila Slavica Vujanac, novinarka i urednica „Radija 014“, koja je u ime svih kolega obavestila odbornike da će novinari zbog uvreda napustiti sednicu.

„Nijedna grupacija ne sme i ne može da utiče na uređivačku politiku bilo kog medija. Valjevski novinari su nepristrasni i nećemo dopustiti ovakve uvrede“, rekla je Vujanac.

Ona je dodala da u istoriji parlamentarizma u Valjevu novinari nisu doživeli ovakve uvrede i nepoštovanje.

UNS se solidariše sa valjevskim kolegama i ističe da svako ko je iz bilo kod razloga nezadovoljan radom medija i novinara mora da se koristi isključivo sredstvima predviđenim zakonom.

UNS traži da se odbornik Skupštine Slobodan Gvozdenović i zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić izvine zbog uvreda upućenih valjevskim novinarima.

Komentari (5)

ostavi komentar
sre

26.12.

2012.

Strahinja Nikolić [neregistrovani] u 13:44

Re:

Apsolutno! Skloni su valjevski novinari da neke dogadjaje ne vide, a od komarca da prave magarca. Ne svi valjevski novinari, na sreću. Lider valjevskih demokrata svojevremeno je prozivan od pojedinih novinara za kupovinu stanova po Beogradu, a jedan drugi valjevski političar nije, jer je u kumovskim vezama sa jednim valjevskim penzionisanim žurnalistom. Kada je jedan poslanik pucao po kafani, nisu se na to osvrtali valjevski novinari, osim jedne redakcije koja se time bavila, jer tada nije bilo ''popularno'' ići protiv tog čoveka. Selektivno pisanje, selektivan pristup, a usta puna objektivnosti. Kao slušalac i čitalac, hoću da čujem obe strane, a ne jednu. Toliko o novinarstvu u Valjevu.

Odgovori
uto

25.12.

2012.

Zivorad Jankovic [neregistrovani] u 10:27

Gde je profesionalizam?

Nisam na strani silnika ali nisam ni na strani onih koji se vec godinama ne pridrzavaju novinarskog kodeksa.

Odgovori
pon

24.12.

2012.

Teodor Perunski [neregistrovani] u 20:27

Da li smo baš uvek u pravu?

Izvinite, kad smo mi novinari u pitanju stvari se često jednostrano posmatraju. Pobogu, nije normalno da novinarku pobede njeni lični osećaji, da provocira svojim ponašanjem, da ignoriše govornika tako što sklanja mikrofon i time ukida profesionalnost u svom poslu. Nijednog momenta mi, koji smo pročitali ovu vest, nismo saznali koji su uzroci tome, tom sklanjanju mikrofona. I šta bi bilo sa novinarstvom kad bi svaki novinar, nakon što misli da je uvredjen od nekoga, o tom nekom ne bi više izveštavao argumentovano, dakle sa uključenim mikrofonom. Hajde da se svi naljutimo na nekoga pa da pišemo napamet, po inerciji lične uvredjenosti, bez beležaka i tonskih zapisa. Hajde da vraćamo milo za drago. On nas uvredom a mi ćemo se prema njemu jednako uvredljivo ponašati. A kako ćemo o njemu, tako uvredjeni, tek pisati - neka mu je bog u pomoći. Pa neka vidi da sa nama nema šale. Nema sumnje da su se mnogi opstinski čelnici osilili i izbezobrazili, ali kakve veze to ima sa uzansama novinarske profesionalnosti? Da li zbog što nas neko ne voli profesija treba da remeti svoje kriterijume i da isključuje svoje mikrofone?
Član sam UNS-a od 1982. Već davno sam uočio: za nas novinare važi da smo uvek u pravu, pa i kad nismo. Kolege se pocepaše da odbrane jedni druge i kad treba i kad, očevidno, ne treba. (I danas u Beogradu deluje jedan dnevni list koji svakodneno izbacuje gomilu nevidjenih gluposti, ljaga ljude, osudjuje i presudjuje, tračira, širi vulgarnost i nepismenost, loš srpski jezik i neukus... i svi to znamo i niko ne mrda prstom po strukovnoj liniji). Žao mi je, ne želim da budem kolega sa takvim novinarima. Ne sećam se da je ikad neko prozvan zbog koještarija koje je pisao, da je ikad neko opomenut i isključen iz Udruženja (sem one nekolicine vojvodjanskih kadrova koji su, ophrvani politkom neetički delovali). Ne bi li bilo od koristi da malo kritičkije osmatramo i svoje redove. I svoje ponašanje.

Odgovori
pon

24.12.

2012.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 18:41

СРАМОТА

Ово је скандалозно! Имао сам прилику да окусим "гостопримство" једне, до јуче, шифроване политичке групације. Као новинару "Нових књажевачких новина", пре нешто више од годину дана, забрањен ми је улаз на јавну трибину. О томе се писало и говорило, али авај...локални моћници и даље мисле да су "Богом дани"! Држава може и мора да стане на страну медијских радника, првенствено применом Кривичног законика, који однедавно напад на новинаре кажњава затворим од 6 месеци до 5 година!

Odgovori
pon

24.12.

2012.

anonymousVLADIMIR [neregistrovani] u 16:52

Uzas

Ovo u Valjevu je, ne skandalozno, već tužno da tužnije ne može biti.Lokalne velmože dopuštaju sebi sve, pa čak i da na tako neprimeren način vredjaju, ne samo te kolege, novinare, već čitavu novinarsku profesiju.Time pokazuju i koliko su im važni gradjani, oni koji su i za njih glasali.I najveće svoje pristalice, koji bi im, ne stali na put, već na senku, ne bi poštedeli."Sve za vlast, vlast ni za šta", pravilo je kog se drže, kao pijani plota, ponašajući se na način koji je primeren samo primitivcima, bestijalnim i oholim ljudima, a nikako onim koji treba da vode tako značajan , lep i važan kraj kao što je Valjevo.Za takve su novinari samo "nužno zlo", nešto što ne poštuju ni kad su im naklonjeni, a kamoli oni koji imaju svoj stav, koji poštuju novinarski kodeks i druge aršine ove svete profesije.Danas u Valjevu, sutra u Loznici , juče u Šapcu i tako redom.Takvo ponašanje prema medijima i poslenicima pisane reči vodi nas u ćorskokak.Izržavam punu podršku i poštovanje kolegama koji su se našli pod udarom tih lokalnih funkcionera, kojima je do istine, medijske slobode , demokratije i poštovanja ljudskih prava stalo "kao robijašu do države".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi