Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlasti u Bačkom Petrovcu krše proceduru i ignorišu Medijsku strategiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 12. 2012.

UNS: Vlasti u Bačkom Petrovcu krše proceduru i ignorišu Medijsku strategiju

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog nepoštovanja procedure pri izboru direktora i odgovornog urednika Informativnog centra „Bački Petrovac.

 

Kako je UNS-u potvrdila Katarina Melegova Meljihova, vd direktora radija „Petrovac“, Upravni odbor jednoglasno je, na sednici koja je održana 20. novembra 2012. godine, za direktorku i odgovornu urednicu predložio Vladimiru Dorčovu Valtnerovu, ali je Opštinsko veće 7. decembra 2012. godine na sednici odlučilo da za vd direktora izabere osobu koja se nije ni javila na konkurs. Opštinsko veće do današnjeg dana, suprotno proceduri, prijavljene nije obavestilo o ishodu konkursa. 

Na istoj sednici, predsednik Opštine Bački Petrovac Pavel Marčok rekao je da se Informativni centar mora formirati kao javno preduzeće.

UNS podseća  da Medijska strategija koju je usvojila Vlada Srbije u saradnji sa novinarskim udruženjima i asocijacijama isključuje da država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao i ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda, mogu osnivati medije.

UNS upozorava da bi odluka o formiranju radio „Petrovca“ kao javnog preduzeća bila u sukobu kako sa Medijskom strategijom i zvaničnim najavama da će se država ubrzano povući iz vlasništva u medijima, tako i sa Predlogom zakona o javnim preduzećima, koji je u skupštinskoj proceduri, a koji ne predviđa mogućnost osnivanja novih javnih preduzeća u oblasti informisanja.

 UNS ističe da odluka Opštinskog veća predstavlja grubo kršenje procedure i zakonskih propisa i poziva Opštinsko veće opštine Bački Petrovac da poštuje zakon i Medijsku strategiju Vlade Srbije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

21.12.

2012.

Borac [neregistrovani] u 20:04

Aco navrati u BP

Mogli bi malo Vučić i Dačić da navrate u Bački Petrovac sa svojom ekipom inspektora i revizora, da preispitaju sve javne institucije u ovoj opštini i da oteraju ovu bagru tamo gde je i Mišković !

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi