Naslovna  |  Saopštenja  |  Obezbediti bolju zaštitu novinarima na zadatku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 03. 2009.

Obezbediti bolju zaštitu novinarima na zadatku


Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje napade na snimatelja RTS-a i asistenta snimatelja Studija B, koji su se dogodili sinoć u Beogradu, na protestu desničarskih organizacija povodom desete godišnjice NATO bombardovanja SRJ.

UNS upozorava Ministarstvo unutrašnjih poslova da su novinari i snimatelji postali stalne mete izgrednika i da pitanje njihove bezbednosti na javnim skupovim nije rešeno.

UNS poziva Vladu Srbije da hitno preduzme prve korake ka pripremama predloga za promenu zakona, koje bi obezbedile bolju krivično pravnu zaštitu novinara.

UNS podseća da je u saradnji sa Sindikatom novinara Srbije i Asocijacijom medijskih fotografa Srbije pripremio i predstavio Predlog za izmenu zakona kojim bi se strože kažnjavali napadi na novinare i medijske radnike dok su na zadatku.
Na žalost ni Ministarstvo kulture ni Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, osim što su inicijativu načelno podržali, do sada nisu preduzeli konkretne korake.

UNS od policije očekuje da napadači na snimatlje RTS-a i Studija B budu otkriveni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi