Naslovna  |  Saopštenja  |  Medijska koalicija: Lokalne vlasti u Ljigu namerno ignorišu Medijsku strategiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 12. 2012.

Medijska koalicija: Lokalne vlasti u Ljigu namerno ignorišu Medijsku strategiju

Medijska koalicija ponavlja protest zbog namere lokalne samourave Ljiga da osnuje opštinsku televiziju, protivno Medijskoj strategiji i novim zakonskim rešenjima.

Predsednik Skupštine opštine Ljig Miroslav Maksimović zakazao je za petak 21. decembra sednicu Skupštine na kojoj će i formalno biti predloženo osnivanje Javnog Preduzeća za informisanje i marketing „TV Ljig“. Ovim činom, čelnici ove opštine namerno ignorišu nedavno upozorenje Medijske koalicije da bi takva odluka bila u sukobu kako sa Medijskom strategijom i zvaničnim najavama da će se država ubrzano povući iz vlasništva u medijima, tako i sa Predlogom zakona o javnim preduzećima, koji je u skupštinskoj proceduri, a koji ne predviđa mogućnost osnivanja novih javnih u oblasti informisanja.


Podsećamo da je Medijska koalicija reagovala na najave slične prirode koje su početkom decembra stigle iz Bečeja, kao i da je, uz podršku međunarodnih organizacija, doprinela da se iz Predloga zakona o javnim preduzećima izbaci mogućnost osnivanja javnih preduzeća za informisanje. Predstavnici Opštine Ljig očigledno koriste pravnu mogućnost da u intergenumu osnuju opštinsku televiziju, svesni da time krše predložena zakonska rešenja.

Još jednom podsećamo da Strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda. Na izradi Medijske strategije državni organi, medijska zajednica i međunarodne organizacije zajednički su radili dugo i naporno, uz prisustvo javnosti.

Istraživanje koje je Medijska koalicija sprovela polovinom ove godine o finansiranju lokalnih medija ukazuje da su mediji koji funkcionišu kao javna preduzeća, odnosno oni mediji kojima je lokalna samouprava osnivač, apsolutno privilegovani kada se radi o finansiranju iz lokalnih budžeta. Time se ugrožava opstanak drugih medija na lokalnom tržištu. Istraživanje pokazuje da lokalne samouprave uglavnom arbitrarno i netransparentno troše javni novac za podršku samo odabranim medijima i mimo javnih i merljivih kriterijuma i procedura, što najdirektnije prouzrokuje nelojalnu tržišnu utakmicu.

Medijsku koaliciju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.12.

2012.

kole [neregistrovani] u 19:02

poziv za spas

U Ljigu se od vajkada radi naopako. Ovoga puta treba otvoreno reći da u Ljigu sastav vladajuće ekipe SPS +NS+DSS+URS+SNS, je masovno podržan od naroda. Koalicioni liderčići su ušli u opštinu zauzeli fotelje i bez izlaženja pred javnost, buđžet napravili tako dobro da od njega imaju koristi samo ponuđači i izvođači. SNS je ušao skoro sa svojim odbornicima i njihov lider je dobio mesto zamenika presednika Opštine i platu 45000dinara. Dali Vučić zna da su oni zato da se oformi nezakonito TV ljig koji će da koristi samo vladajućima za lažno prestavljanje njihovog nerada. Dali je Vučić rekao da podrže Veljinog Presednika Skupštine koji je za četiri godine na mestu pres-Opštine uništio celu privredu Ljiga i doveo narod na ivicu bede.Presednik Opštine SNS podržava čoveka koji ima gomilu krivičnih prijava koje stoje u sudskim fiokama više godina u Valjevu a glavna zaštita su Dačićevi socijalisti. Zato pozivam Dačića i Vučića da provere vladavinu njihovih partiskih kolega u Ljigu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi