Naslovna  |  Saopštenja  |  Amandman Medijske koalicije na Predlog Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 12. 2012.

Amandman Medijske koalicije na Predlog Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika

Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, članom 13, predloženo brisanje stava 3. člana 138. Krivičnog zakonika, koji se odnosi i na novinare.

Ne ulazeći u razloge za brisanje ovog kvalifikovanog oblika krivičnog dela za lica koja ne obavljaju posao od javnog značaja u oblasti javnog informisanja, Medijska koalicija smatra da se mora uvažiti specifičnost poziva i opasnosti koje za sobom nosi novinarska profesija i da ne postoje opravdani razlozi za brisanje stava kojim se novinaru, zbog značaja profesije koju obavlja, garantuje veća zaštita u odnosu na lica koja ne obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja.

Stoga se Medijska koalicija danas obratila nadležnom Ministarstvu pravde i državne uprave i Skupštini i predložila amandman na član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Predlog amandmana glasi:
“Član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika menja se i glasi:
U članu 138, stav 3 menja se i glasi:

(3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.“

Medijska koalicija ističe da su novinari često meta napada i pretnji i da često izostaje adekvatna reakcija povodom tih pretnji, a da učinioci tih napada i pretnji retko bivaju pronađeni, ili osuđeni, a i kada se procesuiraju, izriču im se kazne na granici zakonskog minimuma ili čak i ispod njega.

Medijska koalicija zato smatra da je neophodno da se kroz zadržavanje ove odredbe u Zakonu obezbedi veća sigurnost i zaštita novinara, a posebno imajući u vidu značaj njihove profesije za ostvarivanje prava na obaveštenost i slobodu izražavanja. U suprotnom, ukoliko bi ova odredba izostala, minimalna zaprećena kazna za pretnje novinarima bi bila četvorostruko ublažena, što bi moglo stimulativno delovati na izvršioce i dodatno ugroziti bezbednost i položaj novinara.

Medijska koalicija očekuje da će nadležno Ministarstvo i poslanici uvažiti ove argumente i usvojiti predloženi amandman Medijske koalicije na Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.
Medijsku koaliciju čine medijska i novinarska udruženja – ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi