Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Presudom protiv Brkića sud stao na stranu vlasti, a ne zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 07. 2023.

UNS: Presudom protiv Brkića sud stao na stranu vlasti, a ne zakona

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da su jučerašnjom presudom protiv glavnog i odgovornog urednika „Tabloida“ Milovana Brkića, Tužilaštvo i sud stali na stranu vlasti, a ne zakona i građana ove zemlje.

UNS i njegov pravni tim ne podržavaju izjave Milovana Brkića, ali smatraju da se u ovom slučaju ne radi o pozivanju na rušenje ustavnog poretka za šta je Brkić osuđen na kaznu zatvora.

UNS poziva na poštovanje i doslednu primenu zakona i sa pažnjom će i nadalje pratiti ovaj slučaj.

Podsetimo, novinar Milovan Brkić (66) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Više javno tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

12.07.

2023.

Tomislav Kresovic [neregistrovani] u 18:24

Sumrak novinarstva u" demokratskoj "Srbijii?ji

Novinarska profesija u Srbiji je danas srozana i ponižena ,pretvorena u servis lažnih vesti,političke propagande i učešća u poltičkom rijaliti programu.Milovan Brkić plaća cenu takvom novinarstvu u kome politička i lična moć ljudi na vlasti odredjuju mere cenzure i oblika represije.Nažalost niti je stil pisanja i izražavanja Milovana Brkića" visina novinarstva ",ali je još manje ponašanje vlasti i suda odraz pravde i poštovanja slobode govora, kada su za verbalni delikt novinara po metodi "prekog suda mogu doneti presude od 14 meseci zatvorske kazne.Milovan Brkić postao je skolski primer "disciplonovanj kičme" novinarstva u Srbii. Tomislav Kresović ,novinar i publicista

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi