Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tražimo razrešenje Saveta REM-a i izbor drugih članova po novom Zakonu o elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 06. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tražimo razrešenje Saveta REM-a i izbor drugih članova po novom Zakonu o elektronskim medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži razrešenje članova Saveta REM-a zbog dugogodišnjeg neispunjavanja obaveza iz Zakona o elektronskim medijima, a posebno člana pet Zakona po kojem je ovo telo, pored ostalog, dužno da unapređuje kvalitet i raznovrsnost usluga elektronskih medija, štiti razvoj slobode mišljenja i izražavanja na način primeren demokratskom društvu.

UNS ističe da po oceni domaćih i međunarodnih organizacija i stručnjaka, uključujući i strukovna udruženja novinara, Savet REM-a duži niz godina zanemaruje ispunjavanje svojih obaveza, čime su se stekli uslovi propisani članom 16 stav 5 za smenu Članova Saveta.

Zato UNS poziva poslanike Narodne skupštine da pokrenu proceduru za smenu članova Saveta REM-a u skladu sa članom 16  Zakona o elektronskim medijima.  

UNS traži da predsednica Vlade Srbije u što kraćem roku, u skladu sa Medijskom strategijom, pokrene usvajanje Predloga Zakona o elektronskim medijima (ZEM), a po čijem usvajanju bi bili birani novi članovi Saveta REM-a, kako predviđa Medijska strategija, kao što je birano i Veće Agencije za sprečavanje korupcije nakon usvajanja Zakona o sprečavanju korupcije.

UNS poziva članove i članice Radne grupe za izmene i dopune ZEM da uzmu u obzir komentare medijskih i novinarskih organizacija, a koji su u skladu sa Medijskom strategijom i Evropskom audiovizuelnom direktivom i u najkraćem mogućem roku pripreme Nacrt zakona koji bi trebalo da bude upućen na javnu raspravu.

UNS apeluje na ostale ovlašćene predlagače za sastav Saveta REM-a (akreditovane univerzitete, crkve i verske zajedice, nacionalne savete nacionalnih manjina, udruženja izdavača i udruženja novinara, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Republici Srbiji, udruženja građana čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece) da podrže ovu inicijativu.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

23.06.

2023.

Zale [neregistrovani] u 19:13

vaša članica

Pa UNS je nedavno predložio višnju aranđelović, svoju članicu, za članicu Saveta REM, i ona je izabrana!
A sad?
Nikad nije kasno. Bar je UNS shvatio koga je predložio, ako već ona nije, a kako stvari stoje i neće. No, to je stvar njenog obraza. svesti, časti i savesti (koje, očigledno, nema), a UNS čini sve što može, kad je već predložio trakvu kandidatkinju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi