Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pretnje Jeleni Obućini zastrašujuće, tražimo hitnu reakciju policije i tužilaštva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 12. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Pretnje Jeleni Obućini zastrašujuće, tražimo hitnu reakciju policije i tužilaštva

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki Dnevnika na televiziji Nova S Jeleni Obućini.

 

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena je o pretnjama. Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Posle komentatorskog uvoda Obućine u Dnevniku televizije Nova S od 29. novembra, tabloidi Alo, Informer i Objektiv u onlajn izdanjima objavili su tekstove i naslove slične sadržine "Vučiću, ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan“ – Tajkunski mediji uputili pretnje Aleksandru Vučiću, i naveli da „Glasnogovornica Šolakove političke agende Jelena Obućina ne prestaje da širi antidržavnu propagandu po nalogu svog šefa“.  

U jutarnjem programu televizije Pink u kom je govorio vlasnik i urednik Informera Dragan Vučićević tema je bio Obućinin uvodnik u Dnevniku.

UNS-u je Obućina rekla da je posle medijske hajke dobila pretnju i da do sada nije prijavljivala i osvrtala se na vulgarnosti, ali da je ova pretnja jezivija od one koju je nedavno dobio Danas.

Iz poruke u koju je UNS imao uvid jasno je da osoba koja preti ugrožava sigurnost novinarke.   

UNS očekuje da policija i tužilaštvo postupe po Krivičnom zakoniku, član 138. stav 3, po kom su novinari jednako zaštićeni od pretnji da će im neko ugroziti život kao predsednik Republike, narodni poslanik, predsednik Vlade, članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, advokati i policijski službenici. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

13.12.

2022.

anonymous [neregistrovani] u 18:46

Najbolja novinarka u Srbiji

Jelena Obućina je trenutno medju najboljim novinarima u Republici Srbiji ako ne i najbolji..Svoj posao radi odgovorno i profesionalno sa kritičkim stavom sto nije slučaj sa ostalim režinskim medijima poput odredjenih televizija i tabloida koji su ood direktnim patronatom države odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića.Obućina je radila na RTSu odakle je zbog režimske politike otišla u privatne medije.Iz dana u dan sa svojom kreacijom i objektivnim informisanjem obaveštava narod o ogromnim problemima koji postoje u našoj zemlji.Uvodnik na početku svakog Dnevnika koji sada traje sat vremena je prava poslastica za nas novinare ali i mnogobrojne gledaoce.Zato Jelena samo napred i ne obračaj pažnju na uvrede, provokacije i pretnje.To su samo dokazi da vrediš.Pozdrav od kolege Strahinje Jovin iz Odžaka.

Odgovori
pon

05.12.

2022.

Predrag [neregistrovani] u 07:55

Mašinerija

Stranačka mašinerija sa istaknutim predstavnicima, Alom, Telegrafom, Pinkom, Informerom i drugim dobro plaćenim stvaraocima lažne slike o Srbiji i njenom vrhu vlasti, dobila je zadatak da uništi sve koji misle svojom glavom. Neke su sklonili silom, neke su oterali u inostranstvo, ali smetaju im najviše ovi koji ih se ne boje i koji se trude da bar jedan deo naroda čuje istinu. Jelena je biser srpskog novinarstva. Možda je po nekad previše cinična, možda po nekad nema "druge strane", ali je definitivno novinar kakav bi trebali da budu svi medijski radnici koji vole svoju zemlju, a ne vole vlast koja je uništava. Da je ovo demokratska i uredjena država svi ti predsednikovi žuti mediji, koji stavljaju mete na čelo kolega, bili bi svakodnevno sudski kažanjavani zbog laži i smeća kojim truju "nepismeni" deo Srbije. Ovi koji znaju da čitaju, slušaju i vide šta nam se dogadja treba svi da stanu uz Jelenu i ne dozvole da joj se bilo šta dogodi. Jeco ne daj se, ima nas.

Odgovori
čet

01.12.

2022.

'96 [neregistrovani] u 22:30

Pretnja novinarima

Pretnje upućene novinarima od nn lica upućuju na vrh države! Šta očekivati od države i institucija koje su dužne da štite građane od devijantnih osoba kad sam predsednik države bljuje uvrede i targetira ljude koji mu nisu po volji! On direktno takvim obraćanjima daje signal svojoj mrziteljskoj mašineriji da napada,vređa i preti novinarima koji pišu istinu o pojavama u društvu! To je pokušaj ućutkivanja istine! Kad se novinarima preti na takav način,šta preostaje "običnom" narodu! Dotakli smo dno!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi